ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow «Κόντρα» Κοντού-Μπατζελή με «σφήνα» της ΠΑΣΕΓΕΣ για την έκθεση Γκλαβάκη
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 27 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
«Κόντρα» Κοντού-Μπατζελή με «σφήνα» της ΠΑΣΕΓΕΣ για την έκθεση Γκλαβάκη Εκτύπωση E-mail
10 05 2008

(Δ.Τ. του ΥΠΑΑΤ)

Μετά το πρώτο, πριν από λίγο καιρό, τραγικό ολίσθημα της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Κατερίνας Μπατζελή, να συνταχθεί με τα συμφέροντα των βορείων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμπλουτισμό των κρασιών με ζάχαρη, δεύτερο ακόμα μεγαλύτερο ολίσθημα σημειώθηκε χθες, με την καταψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο του υπό ψήφιση νέου Κανονισμού για το βαμβάκι, από το σύνολο των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.«Ενός κακού, μύρια έπονται…».

Για την αποκατάσταση επομένως της βάναυσα κακοποιηθείσας για μια ακόμα φορά πραγματικότητας και για την αδικαιολόγητη από κάθε άποψη αρνητική ψήφο των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νέο Κανονισμό για το βαμβάκι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«α) Σύμφωνα με όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως τους φορείς των αγροτών και των βαμβακοπαραγωγών, το υπό ψήφιση σχέδιο Κανονισμού είναι εκείνο που εξασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των Ελλήνων καλλιεργητών και διασφαλίζει κατά 100% την απορρόφηση του συνόλου των πόρων του τομέα, χωρίς να χάνεται ούτε ένα ευρώ.

β) Σε περίπτωση μείωσης της βασικής καλλιεργούμενης έκτασης (3,7 εκατ. στρέμματα) ο νέος Κανονισμός προβλέπει ότι οι πόροι της συνδεδεμένης ενίσχυσης δε χάνονται όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά επαναδιανέμονται στους παραγωγούς που συνεχίζουν την καλλιέργεια. Αποτέλεσμα, η αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε περίπτωση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, από 54,6 ?/στρέμμα που είναι σήμερα, σε μέχρι 80,76 ?/στρέμμα, με την απορρόφηση του συνόλου των εισροών του τομέα (202,2 εκατ. ευρώ).

γ) Ο εθνικός φάκελος που δημιουργείται από το 2009-2010 για τη χώρα μας προικοδοτείται με μόλις 2% των εισροών (4 εκατ. ευρώ) έναντι 10% των εισροών (7 εκατ. ευρώ) των Ισπανών.

Τα χρήματα του εθνικού φακέλου προορίζονται για δράσεις που επιλέγει το Κράτος-Μέλος και η χώρα μας έχει αποφασίσει να τα διαθέσει σε δράσεις ενημέρωσης και προώθησης του προϊόντος όπως και δράσεις βελτίωσης της ποιότητας, μέσω των Οργανώσεων των Παραγωγών.

Η κ. Μπατζελή και οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας την μέσω του εθνικού φακέλου στήριξη των εκκοκκιστών και των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, αναφέρονται στους Ισπανούς και όχι στη χώρα μας. Παραποιούν την πραγματικότητα, βαφτίζοντας το άσπρο μαύρο και το γνωρίζουν.

δ) Σημαντικό επίσης είναι ότι από τα 4 εκατ. ευρώ του εθνικού φακέλου, τα 3,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 80%) προέρχονται από αδιάθετα περισσεύματα των ποσών που προορίζονταν για την προώθηση του προϊόντος και όχι από τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης των παραγωγών, που παραμένουν ανέπαφα.

ε) Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και μετά τους κατάλληλους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχαν τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των φορέων των ελλήνων βαμβακοπαραγωγών, το συνολικό ποσό που έχει εξασφαλισθεί για τη χώρα μας και για τον τομέα ως το 2013, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας ούτε ενός ευρώ, είναι 205,90 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

στ) Η αρνητική ψήφος των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προφανώς πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να αφομοιώσουν ότι το σύνολο των πόρων του τομέα του βαμβακιού, όπως προσδιορίστηκε το 2004, παραμένει στη χώρα μας και διανέμεται στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, έστω και εάν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειωθούν στο μέλλον.

Με την αρνητική αυτή ψήφο επιχειρείται αποπροσανατολισμός από το πραγματικό περιεχόμενο του Κανονισμού και «ψάρεμα σε θολά νερά», που όμως πέφτει στο κενό, γιατί η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Παραμένει εκεί, ως απάντηση σ’αυτούς που επιχειρούν για μια ακόμα φορά να τη διαστρεβλώσουν».

(Δ.Τ. της ΠΑΣΕΓΕΣ)

Μετά την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης του έλληνα Ευρωβουλευτή Ι. Γκλαβάκη σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος στήριξης για το βαμβάκι, η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει τις εξής αρχικές επισημάνσεις:

Η έκθεση ανταποκρίνεται, κατά ένα μέρος, στην πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πραγματικά το Σεπτέμβριο του 2007 η ΠΑΣΕΓΕΣ σε μια σημαντική Ημερίδα που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη είχε διαπιστώσει ότι με προϋπόθεση τη δημοσιονομική ουδετερότητα, δηλαδή τη διασφάλιση των ήδη προβλεπόμενων πόρων της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ύψους 202 εκατ. ευρώ, θα ήταν σκόπιμος ο περιορισμός της καλλιεργούμενης έκτασης στο ύψος των 2.600.000 στρεμμάτων, έτσι ώστε να αυξηθεί ανάλογα η ανά στρέμμα συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ανάλογη άλλωστε πρόταση είχε διεκδικήσει τον Απρίλιο 2004 η τότε Κυβέρνηση της Ισπανίας προτείνοντας τη μείωση της εθνικής εγγυημένης έκτασής της, με αποτέλεσμα, σήμερα, η συνδεδεμένη ενίσχυση στην Ισπανία να ανέρχεται σε 103,9 ?/στρέμμα έναντι των 59,41 ?/ στρέμμα που ισχύει για την Ελλάδα.

Στα θετικά στοιχεία της εισήγησης Γκλαβάκη καταγράφεται η τροπολογία 21, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις που αφορούν την ΚΟΑ βάμβακος θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ ως το 2013. Το θετικό στοιχείο της διατύπωσης αυτής συνδέεται με την επικείμενη Έκθεση της Επιτροπής η οποία θα κατατεθεί εντός του 2009 με σκοπό την επανεξέταση του καθεστώτος ενίσχυσης των μεσογειακών προϊόντων.

Υπάρχουν όμως και αρνητικές πλευρές στην εγκριθείσα έκθεση. Ειδικότερα:

1. Δεν διασφαλίζεται το σύνολο των πόρων της συνδεδεμένης ενίσχυσης αφού προβλέπεται να αφαιρεθεί το 1% της ενίσχυσης αυτής (2 εκατ. ?) για τη δημιουργία εθνικού φακέλου.

2. Θεωρείται ως αρνητικό στοιχείο της Έκθεσης η τροπολογία 14 σύμφωνα με την οποία οι εκκοκκιστικές βιομηχανίες χρηματοδοτούνται μέσα από το ταμείο αναδιάρθρωσης με πόρους που αφαιρούνται από τους παραγωγούς. Η τροπολογία αυτή μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, όχι τόσο ως προς το οικονομικό της μέγεθος, αλλά κυρίως επειδή εισάγει την πρωτοφανή διαδικασία της χρηματοδότησης της βιομηχανίας, από πόρους που προορίζονται για τους παραγωγούς.

3. Διαφωνούμε επίσης ριζικά με την τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρέχεται στα κράτη μέλη η δυνατότητα παρακράτησης πόρων από τους παραγωγούς, με ποσοστό της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, με σκοπό μέσω του άρθρου 69, που αφορά στο ποιοτικό παρακράτημα, να είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν και δράσεις που αφορούν στην αναδιάρθρωση των βιομηχανιών εκκόκκισης βάμβακος. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει εξάλλου, επανειλημμένα εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ποιοτικό παρακράτημα και στο κατά πόσο μπορεί η συμπληρωματική αυτή πολιτική της αναθεωρημένης ΚΑΠ να συμβάλλει ουσιαστικά στις απαιτήσεις ποιότητας που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έλλειψη μάλιστα αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού είχε και έχει ως συνέπεια, να αποκτά καθολικά ποσοτικά χαρακτηριστικά και στο βαμβάκι πολύ φοβούμαστε ότι θα αποκτήσει και υποκειμενικά κριτήρια.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να υιοθετήσει τα θετικά στοιχεία της έκθεσης Γκλαβάκη και να απορρίψει τα αρνητικά της.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website