ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η ομιλία του Κ. Κιλτίδη στο Συνέδριο του ΥΠΑΑΤ «Γεωργία και Περιβάλλον, Πηγές Ζωής»
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 39 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η ομιλία του Κ. Κιλτίδη στο Συνέδριο του ΥΠΑΑΤ «Γεωργία και Περιβάλλον, Πηγές Ζωής» Εκτύπωση E-mail
18 04 2008

 Ο άνθρωπος συνδέεται διαχρονικά με τη Γη με δεσμούς ζωής.

 Γεννημένος μέσα από τα σπλάχνα της, από την αρχή της Δημιουργίας ανακάλυψε την καθοριστική επίδρασή της στη συντήρηση και την επιβίωσή του, με την καλλιέργεια και αποκόμιση τροφής βιώνοντας το μεγαλείο της αναγεννητικής της δύναμης.

 Η Γη ήταν το πρώτο στοιχείο που τον έθρεψε γιΆ αυτό εξάλλου και οι πρώτες κοινωνίες που σχηματίστηκαν ήταν αγροτικές.

Στις μέρες μας, η Γαία κινδυνεύει από τον μεγάλο ευεργετούμενό της, από τον ανθρώπινο παράγοντα. Η εντατικοποίηση στην αγροτική παραγωγή, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς κανόνες, η άναρχη δόμηση δημιουργούν συνθήκες οικοκτονίας.  Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι κλιματικές αλλαγές, η έλλειψη υδατικών πόρων, η απειλή της ερημοποίησης, είναι απότοκες της δικής του παρέμβασης στο περιβάλλον και προβάλλουν ως ένα απειλητικό ντόμινο δυσοίωνων εξελίξεων για την ίδια τη ζωή του Πλανήτη.

 Για το λόγο αυτό και όλοι μας στρεφόμαστε πλέον με αγωνία αλλά και με την ελπίδα της σωτηρίας στο Περιβάλλον, όπου και επενδύουμε τις πολιτικές μας για το μέλλον. 

 Σταθερός και απαρέγκλιτος στόχος της δικής μας αγροτικής πολιτικής, που έχει προσλάβει τα χαρακτηριστικά εθνικής προσπάθειας είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η διατήρηση εστιών ζωής στα χωριά και τις κωμοπόλεις με την εκ παραλλήλου διασφάλιση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών ανάπτυξης.

 Στην Πατρίδα μας, η ύπαιθρος είναι άρρηκτα δεμένη, αν όχι ταυτισμένη με τον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης. Η Γεωργία, η Κτηνοτροφία, 

η Δασοπονία αποτελούν τους διαρθρωτικούς άξονες στήριξης της υπαίθρου, που καθορίζουν την παραγωγική διαδικασία, αποτελούν σταθερή πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά και το υπόβαθρο για ποιοτικά γνωρίσματα ζωής στην ύπαιθρο και στην Περιφέρεια.

 Πρακτικά με την αναζωογόνηση της υπαίθρου, μιλούμε για συνέχιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων αλλά και για συμπληρωματικές δράσεις στον αγροτικό χώρο με ήπιας μορφής παρεμβάσεις στο αρχιτεκτονικό τοπίο, με παραγωγή, ανάδειξη και προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων κάθε περιοχής που παρουσιάζει ιδιαίτερα γνωρίσματα και όλα αυτά έχουν ως απώτερο στόχο την παραμονή του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

 Η μεγάλη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αγροτική ανάπτυξη  φαίνεται από την απόφασή της να κατευθύνει την πλειονότητα των κοινοτικών πόρων από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε έργα για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ελληνικής γεωργίας, με τη δημιουργία υποδομών (φραγμάτων, αρδευτικών έργων κ.α). Πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους και να τους διαχειριστούμε με κανόνες πορονομίας έναντι του μέλλοντος και των επόμενων γενιών.

 Το νέο ξεχωριστό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ελληνική γεωργία, μετά και τις εκδηλωθείσες κρίσεις στη διατροφική αλυσίδα, αναφέρεται σαφέστατα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για το τραπέζι του καταναλωτή και με δίχτυ προστασίας για το Περιβάλλον.

Η βιολογική γεωργία έχει κάνει με επιτυχία τα αναγνωριστικά της βήματα στον ελληνικό αγροτικό χώρο και κερδίζει συνεχώς έδαφος ως τάση καλλιέργειας. Πάνω από 25.000 Έλληνες παραγωγοί – μεταποιητές επενδύουν σταθερά στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία και διαθέτουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά προϊόντα πιστοποιημένα υψηλής διατροφικής αξίας.

 Για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας έχουν εφαρμοστεί κανόνες που καθορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και οι σκοποί που εξυπηρετούν, συμπυκνώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση  και την αύξηση της ευφορίας και της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους καθώς και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ του εδάφους με τα φυτά, των φυτών με τα ζώα και των ζώων με το έδαφος χωρίς την προσφυγή σε παράγοντες παραγωγής εξωτερικής προέλευσης . Στην κατηγορία της βιολογικής γεωργίας ανήκουν όλα τα γεωργικά προϊόντα που έχουν προέλθει από καλλιέργειες όπου αξιοποιήθηκαν όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νερό της βροχής, φυσικά λιπάσματα χωρίς χημικές προσμίξεις), έτσι ώστε να γίνεται μια ήπια ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση.

 Συνεπώς, το βασικό προνόμιο της βιολογικής γεωργίας σε ότι αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα είναι ότι εξυγιαίνει τα εδάφη και κατ΄ επέκταση το φυσικό μας περιβάλλον από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες, στηρίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας και των συνθηκών ζωής των πολιτών, στη βελτίωση των παραγομένων προϊόντων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 Επίσης, συνεισφέρει στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη μας, στη διατήρηση της καθαριότητας των υπόγειων υδάτων και τέλος, στην προστασία των μικρών παραγωγών, που είναι συνδετικός κρίκος στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

 Ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον είναι και η βιολογική κτηνοτροφία η οποία αποτελεί ναι μεν μια αξιόπιστη μέθοδο παραγωγής βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά) θωρακίζει όμως ταυτόχρονα και το περιβάλλον, συμβάλλει στην αειφορία του οικοσυστήματος και ενισχύει σημαντικά το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου. Θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας στη χώρα μας δίνουν πάνω από όλα οι καλές εδαφοκλιματικές συνθήκες και οι πλούσιοι φυσικοί πόροι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών .

 Είμαστε υποχρεωμένοι, αν και γνωρίζουμε την επιστημονική ανταγωνιστικότητα δάσους – δασικών εκτάσεων και κτηνοτροφίας, να αναζητήσουμε συνέργειες για το καλό των κατοίκων αυτών των περιοχών αφού μΆ αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα για ουσιαστική βιολογική κτηνοτροφία.

 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πιστεύει στη δυναμική της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας στον τόπο μας ως μία επικερδή οικονομική δραστηριότητα που κινείται επίσης στη σωστή γραμμή της περιβαλλοντικής προστασίας των εδαφών μας, την ενισχύει και έχει δημιουργήσει τα εχέγγυα στήριξής της. Με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης τα οποία βασίζονται στην τήρηση των νομικών απαιτήσεων, την ορθολογική χρήση όλων των εισροών (νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) και την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των φάσεων παραγωγής, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, καθώς και την παραγωγή επώνυμων, ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε).

 Η θέση της ελληνικής γεωργίας μέσα σε ένα καλύτερο ποιοτικά και πιο φιλικό περιβάλλον πρέπει και είναι ο άμεσος μας στόχος. ΓιΆ αυτό και προωθούμε γεωργικές πρακτικές και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης, δίνουμε την απαραίτητη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βεβαίως μέσα σΆ όλα αυτά θέτουμε σε προτεραιότητα τη διαχείριση των υδατικών μας πόρων, ποιοτικά και ποσοτικά στη γεωργία αλλά και για το σύνολο των πολιτών της χώρας.

 Θέλουμε μια πιο ποιοτική, πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία.

  Δε θα πρέπει να λησμονούμε όμως ότι τροφοδότης και συνάμα παράγοντας προστασίας της ελληνικής γεωργίας και του φυσικού περιβάλλοντος είναι ο Δασικός χώρος. Τα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα είναι σπάνιας ομορφιάς και εξαιρετικής βιοποικιλότητας. Διανύοντας μία απόσταση 80χιλιομέτρων από την Ανατολική Μακεδονία έως τη Θράκη, απαντάται το σύνολο της ευρωπαϊκής Δασικής Βιοποικιλότητας.  

 Οι προστατευτικές και ρυθμιστικές λειτουργίες τους (προστασία και βελτίωση των εδαφών, ρύθμιση του υδατικού ισοζυγίου, συγκράτηση υδατικών αποθεμάτων για την αποτροπή πλημμυρών σε αγροτικές δραστηριότητες, βελτίωση κλιματολογικών συνθηκών, μείωση των θορύβων) δικαιολογούν απολύτως τον πολυλειτουργικό ρόλο των Δασών που διευρύνεται με την ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων. Συνεπώς καθίσταται αναγκαία η Δασική Πολιτική των πολλαπλών σκοπών και χρήσεων.

 Το Δάσος είναι το θεμέλιο και το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής μας παραγωγής. Περίτρανη απόδειξη το μεγάλο αντιδιαβρωτικό, αντιπλημμυρικό και ορεινό υδρονομικό έργο που επιτελέσθηκε τη δεκαετία του Ά60, που εξακολουθεί να αποτελεί το φωτεινό Φάρο για τη Δασολογική Επιστήμη και που είχε ως θετικά αποτελέσματα:

· την απόδοση άφθονης ποσότητας νερού για ύδρευση και άρδευση.

· την αύξηση και τη βελτίωση της ποιότητας των δασών και των δασικών μας εκτάσεων

·  τον περιορισμό των καταστροφικών για τη γεωργική παραγωγή χειμάρρων.

· την ανάπτυξη ενός αξιόλογου ορεινού δικτύου αφενός για τη διάνοιξη και αξιοποίηση των δασών και αφετέρου για την οδική πρόσβαση.

· την κατασκευή έργων αναψυχής σε δασικές περιοχές.

· τη δυνατότητα ανάπτυξης του αγροτουρισμού.

· την κάρπωση καρπών (κάστανου, τρούφας, αρωματικών φυτών κ.α. και την αύξηση της πανίδας. 

· την παραγωγή και αξιοποίηση της ξυλείας.

 Τη χρησιμότητα του Δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος στη ζωή μας τη νιώσαμε με τραγικό τρόπο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Χάρη στην αρωγή όμως της Πολιτείας, του πατριωτισμού και της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας ανακουφίστηκαν οι πληγές, ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες δασικές εκτάσεις ενώ η φυσική αναγέννηση των πληγέντων δασικών οικοσυστημάτων αποτέλεσε την πρώτη αχτίδα ελπίδας για την αποκατάσταση του δασικού χώρου.

 Κυρία Επίτροπε, σας ευχαριστούμε Πολιτεία και πολίτες, για ότι κάνατε εσείς προσωπικά αλλά και το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη γενναία και καθολική σας ηθική και οικονομική στήριξη.

 Η Ελληνική Πολιτεία λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη Δασοπονία γιΆ αυτό και στη ΔΆ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 προβλέπονται πιστώσεις ύψους 600.000.000ευρώ για την ανασύσταση του δασοκομικού τομέα και την ανασυγκρότηση των καμένων δασικών περιοχών.

 Στηριγμένη στη θεμελιώδη αρχή της αειφορικής διαχείρισης, της προστασίας και θωράκισης του δασικού μας πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, η νέα Δασική Πολιτική προχωρά το στρατηγικό της σχεδιασμό με έμφαση στη σύνταξη των δασικών χαρτών, στην αναγέννηση των φυτωρίων, σε τεχνητές αναδασώσεις, στην αξιοποίηση των καρπώσεων από τους κατοίκους των Δασόβιων και παραδασόβιων οικισμών , στην αξιοποίηση συνεργασιών με τις Δασολογικές Σχολές, τα Ινστιτούτα Δασικών Ερευνών, και τους θεσμοθετημένους φορείς που αναπτύσσουν αξιόλογη δράση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

 Για τους προγόνους μας το Δάσος ήταν τόπος ιερός, κατοικία θεών, νυμφών και νεραϊδων, τροφοδότης ζωής με τις ρυθμιστικές του λειτουργίες στο περιβάλλον, τη δυνατότητα φυσικής και ζωϊκής παραγωγής και την απολαβή των προϊόντων του.      

 Η Γη, το Φυσικό Περιβάλλον, ορίζουν, καθορίζουν και πρωταγωνιστούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη ζωή μας, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή μας, στην ποιότητα της ζωής, στον πολιτισμό μας. Αν δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό και το ανάλογο ενδιαφέρον δε θα μας προδώσουν.

 Η δική μας πρόταση, με όσα παραπάνω ανέφερα, εμπεριέχει τις πολιτικές δράσεις και  τις στρατηγικές κατευθύνσεις που εγγυώνται την αειφορική και βιώσιμη διαχείριση του πρωτογενή τομέα και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website