ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η Ομιλία του Υπ.ΑΑΤ Αλ. Κοντού στο συνέδριο για την Άλλη γεωργία και τους Νέους αγρότες»
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 4 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η Ομιλία του Υπ.ΑΑΤ Αλ. Κοντού στο συνέδριο για την Άλλη γεωργία και τους Νέους αγρότες» Εκτύπωση E-mail
18 04 2008
Κυρίες και Κύριοι,

H αναμορφωμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει ανοίξει τον δρόμο για μία διαφορετική προσέγγιση στον αγροτικό τομέα.

Έχει βάλει νέους κανόνες στη γεωργία και στη κτηνοτροφία σε διεθνές επίπεδο.

Η ποιότητα δεν αποτελεί, πλέον, συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για τα αγροτικά προϊόντα στην αγορά και για την επιβίωση του τομέα.

Η τελευταία αναθεώρηση επέφερε σημαντικές αλλαγές στη γεωργική πολιτική της Ε.Ε. 

Μέσω αυτών των αλλαγών οι ευρωπαίοι αγρότες είναι πλέον ελεύθεροι, προκειμένου να ανταποκριθούν στα μηνύματα της αγοράς και να παράγουν τα προϊόντα, που επιθυμούν οι καταναλωτές.

Και αυτό αφορά όλους τους παραγωγούς, όλων των χωρών μελών της Ένωσης.

Η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτά νέα δεδομένα, που αποσυνδέουν το αγροτικό εισόδημα από τις επιδοτήσεις.

Και που το συνδέουν, πιο άμεσα από ποτέ, με την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε.

Με το πόσο ποιοτικά και ελκυστικά είναι, πόσο ασφαλή, πόσο ανταποκρίνονται στις νέες διατροφικές ανάγκες και πόσο ανταγωνιστικά είναι στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλει κάθε προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, ώστε, να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα μέσα σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Οι προσπάθειές μας αυτές αποφέρουν ήδη καρπούς.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες και πιέσεις που δεχόμαστε από τη διεθνή αγορά διαμορφώσαμε για πρώτη φορά στρατηγική για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας , όπως είναι ο καπνός, το βαμβάκι, το λάδι, τα σιτηρά κ.α..

Για τα προϊόντα αυτά δώσαμε και δίνουμε καθημερινά «μάχη» ώστε να τα στηρίξουμε.

Παράλληλα, όμως, κινηθήκαμε και σε έναν άλλο δρόμο.

Βάλαμε τις σωστές βάσεις για να βγάλουμε από το περιθώριο τοπικές και παραδοσιακές καλλιέργειες, καλλιέργειες μη επιδοτούμενες, που στην πλειοψηφία τους δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, παρά το ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθούν δυναμικά στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Αναφέρομαι στην «Άλλη Γεωργία», έναν σημαντικό τομέα που έχει, ήδη, προσελκύσει το ενδιαφέρον καταναλωτών και αγροτών, κυρίως, δε, νέων αγροτών και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Αυτούς αφορά και η σημερινή ημερίδα, στην οποία έχουμε την τιμή να παρίσταται η αρμόδια για τα θέματα γεωργίας κοινοτικής επίτροπος κ. Marian Fisher Βoel, την οποία θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την εδώ παρουσία της.

Το θέμα που συζητάμε είναι «Άλλη Γεωργία και Νέοι Αγρότες στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου», η οποία ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα της χώρας, σε όλα τα επίπεδα.

Τις ευκαιρίες αυτές επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε, αποκομίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, μέσα από τη χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής, μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που στόχο έχει όχι μόνο να αναδείξει την «άλλη γεωργία», αλλά και μελλοντικά να την μετατρέψει σε βασική γεωργία για τη χώρα μας.

Όπως σας προανέφερα η «Άλλη Γεωργία» αναφέρεται σε δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, τα προϊόντα της οποίας διαφοροποιούνται ως προς τα οργανοληπτικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά τους, τη διατροφική τους αξία ή τις μεθόδους που ακολουθούνται στην παραγωγή τους.

Μιλάμε για προϊόντα σημαντικού οικονομικού, διατροφικού και τοπικού ενδιαφέροντος, ευχερούς, κατά τεκμήριο, απορρόφησης και τοποθέτησής τους στην αγορά.

Προϊόντα, που συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά, με υψηλή οικονομική απόδοση και προστιθέμενη αξία.

Τα προϊόντα της «Άλλης Γεωργίας» συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την ποικιλομορφία του ελληνικού περιβάλλοντος, την ποικιλία των μικροκλιματικών συνθηκών που δημιουργούνται από το ανάγλυφο του εδάφους και την πολυτυπία των παραγωγικών συστημάτων.

Αποτελούν μία ευκαιρία βελτίωσης του γεωργικού εισοδήματος, ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα σε μειονεκτικές, ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Προσιδιάζουν, δε, στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των νέων αγροτών και μπορούν να υποστηριχθούν τόσο σε επίπεδο τεχνικής καλλιέργειας, όσο και σε επίπεδο τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας από το σύγχρονο πλαίσιο παραγωγικής δραστηριότητας.

Τα προϊόντα της «Άλλης Γεωργίας» διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α) Σε προϊόντα που προκύπτουν από δυναμικές καλλιέργειες, όπως οι φράουλες, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το σπαράγγι, οι πρώιμες πατάτες, τα κεράσια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, αλλά και τα ρόδια, τα όσπρια, τα αρωματικά και αρτυματικά φυτά, τα πρώιμα κηπευτικά, τα χαρούπια κ.α.

Β) Σε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, η φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης, το σταμναγκάθι Κρήτης, τα φασόλια Πρεσπών, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, οι φακές Εγκλουβής, το νεροκρέμμυδο Ζακύνθου, το λαθούρι της Καρυάς και πλήθος άλλων προϊόντων.

Συνολικά, η «άλλη γεωργία» καλύπτει 2.300.000 στρέμματα και αντιπροσωπεύει το 7% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στη χώρα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτός ο «θησαυρός» της ελληνικής γης έχει υψηλή διατροφική αξία και συνδέεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή.

Αποτελεί τη βάση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα με τον αγροτουρισμό και την αγροβιοτεχνία, σημαντικούς παράγοντες κοινωνικής συνοχής του αγροτικού χώρου.

Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από την ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης της «Άλλης Γεωργίας» που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε στόχο :

Την ανάπτυξη του τον τομέα σε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ με τη διεκδίκηση μεριδίου αγοράς στον ελληνικό και διεθνή χώρο .

Την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη γενικότερη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της υπαίθρου.

Την ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας και την προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.

Τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα σε μειονεκτικές ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Τη διεύρυνση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα για τους νέους αγρότες.

Τη διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή με την προσφορά προϊόντων εγγυημένων για την ασφάλεια και ποιότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και διακίνησής τους.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτούνται στοχευμένες δράσεις προς την κατεύθυνση της:

§ Αύξησης της παραγωγής για τη συνεχή και σταθερή τροφοδοσία της αγοράς.

§ Διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας.

§ Συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων.

§ Ένταξης κατά περίπτωση σε καθεστώτα βιολογικής, ολοκληρωμένης, συμβολαιακής γεωργίας, σε συστήματα ποιότητας και σήμανσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ).

§ Ενίσχυσης των οικονομικών συνεργασιών και συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων της «Άλλης Γεωργίας».

 

§ Αύξησης των εξαγωγών σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα σε αγορές όπου σημειώνεται αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά.

§ Καθιέρωσης συστηματικών ενεργειών προβολής και προώθησης των προϊόντων για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

§ Αύξησης της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων απο το καταναλωτικό κοινό μέσω της ενημέρωσης σχετικά με το υπάρχον πλαίσιο πιστοποίησης και σήμανσης των προϊόντων.

§ Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού και των παραγωγών σχετικά με τη συμβολή της «Άλλης Γεωργίας» στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα έως τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών μας προς αυτή την κατεύθυνση κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί μία πλήρης καταγραφή των προϊόντων της «Άλλης Γεωργίας». Έχουν καταρτιστεί λεπτομερείς κατάλογοι για τα προϊόντα κατά νομό, τις εκτάσεις καλλιέργειας, τον όγκο παραγωγής, τους απασχολούμενους αγρότες, τις Ομάδες Παραγωγών, στοιχεία διακίνησης και εμπορίας.

Προσωπικά, δε, συναντήθηκα με όλες τις Ομάδες Παραγωγών, που παράγουν προϊόντα της Άλλης Γεωργίας, που ξεπερνούν τις 250.

Επεδίωξα να έχω αυτή την προσωπική επαφή μαζί τους, ώστε να τους δώσω όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά να καταλάβουν τη σημασία του εγχειρήματός μας.

Να αισθανθούν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή γι αυτούς και ότι μαζί, στη δεδομένη κρίσιμη συγκυρία για τον αγροτικό τομέα διεθνώς, μπορούμε να κερδίσουμε το «στοίχημα» της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας.

Ακούσαμε τα προβλήματά τους και δώσαμε λύση σε πολλά εξ αυτών.

Δώσαμε κατευθύνσεις στους παραγωγούς για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους και τις υποδομές τους.

Με έμφαση παροτρύνουμε και ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς της «Άλλης Γεωργίας» να κινηθούν μέσα από συλλογικές δράσεις, ώστε να αποκομίσουν τα πολύ σημαντικά οφέλη που προκύπτουν γι αυτές τις ομαδικές πρωτοβουλίες.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκε πριν από μερικούς μήνες η Επίτροπος κ. Boel σε άρθρο της με τίτλο «Μελλοντικές προοπτικές και βελτίωση των συνθηκών παραγωγής οπωροκηπευτικών στην Ε.Ε.».

Πρόκειται για την Ομάδα Παραγωγών «Ζευς Ακτινίδια» στην Πιερία που αναφέρεται σε αυτό που ονομάζουμε «άλλη γεωργία» και που μέσα από τις συλλογικές της δράσεις έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της, με αποτέλεσμα να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά τόσο της Ε.Ε. , όσο και τρίτων χωρών.

Η συγκεκριμένη Ομάδα, όπως και άλλες Ομάδες, όχι μόνο μπήκαν σε προγράμματα για να κάνουν πολύ σημαντικές επενδύσεις στη μεταποίηση των προϊόντων τους, αλλά και πρωτοπορούν στη χρήση μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης, με τα πολύ θετικά αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται τόσο για την αγοραστική αξία των προϊόντων τους, όσο και για το περιβάλλον.

Κυρίες και Κύριοι,

Πάνω σε αυτό το μοντέλο επιδιώκουμε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναπτύξουμε όλες τις καλλιέργειες της «άλλης γεωργίας», προσελκύοντας παράλληλα σε αυτήν όσο το δυνατό περισσότερους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα από τον καθένα μας τις νέες απαιτήσεις της αγοράς και να προσαρμοστούν σε αυτές, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ευελιξία.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς της να πιστέψουν ότι εφόσον λειτουργήσουν σε ομαδική βάση, εφόσον κινηθούν ως «επιχειρηματίες» στον αγροτικό τομέα και εκμεταλλευτούν από τη μία την ιδιαίτερη ποιότητα των προϊόντων τους και από την άλλη τις ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας, θα κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και θα ενισχύσουν σημαντικά τα εισοδήματά τους.

Θεωρούμε πως ενισχύοντας τα τοπικά, παραδοσιακά, πιστοποιημένα προϊόντα που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, δυνατότητες και ζήτηση στην εσωτερική και διεθνή αγορά και τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν στους αγρότες υψηλή οικονομική απόδοση και προστιθέμενη αξία, προάγουμε μια νέα φιλοσοφία και θέτουμε τις απαραίτητες βάσεις για την ευρύτερη ανάπτυξη του ελληνικού αγροτικού χώρου. Προστατεύοντας το περιβάλλον, τονώνοντας την τοπική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και παρέχοντας κίνητρα για την παραμονή των νέων ανθρώπων στην περιφέρεια.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, τους ανοίγει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας αυτή είναι το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο προς τιμή του μεγαλύτερου συνεταιριστή ηγέτη που ανέδειξε ο τόπος μας ονομάζεται «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

 Τις δυνατότητες του προγράμματος αυτού επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως προς όφελος των ελλήνων καλλιεργητών και ιδιαίτερα των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην «άλλη γεωργία».

Για τον σκοπό αυτό, όπου χρειάζεται κάνουμε στοχευμένες τροποποιήσεις υπέρ των προϊόντων της «άλλης γεωργίας» και προωθούμε, με έμφαση , τα επενδυτικά σχέδια για την τυποποίηση και μεταποίηση των σχετικών προϊόντων στο πλαίσιο του μέτρου 2.1 της Δ’ προγραμματικής περιόδου.

Παράλληλα, οι καλλιέργειες και τα προϊόντα της «Άλλης Γεωργίας» μπορούν να επωφεληθούν μέσω δύο ακόμη αναπτυξιακών δίαυλων:

1. Από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Κοινών Οργανώσεων Αγορών των διαφόρων τομέων και προϊόντων.

2. Από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 (εθνική χρηματοδότηση)

Για τα ανωτέρω προγράμματα και για τα άλλα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της άλλης γεωργίας θα σας μιλήσουν οι ομιλητές που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια του Συνεδρίου, δίνοντάς σας το περίγραμμα που δημιουργήσαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάπτυξη αυτού του τόσο σημαντικού και ελπιδοφόρου τομέα.

Αγαπητή Επίτροπε,

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλοι νέοι αγρότες,

Αφού σας ευχαριστήσω για την σημερινή συμμετοχή σας στο Συνέδριο μας και αφού παρακαλέσω την Κυρία Επίτροπο να εντάξει στις δράσεις της αγροτικής ανάπτυξης την «άλλη γεωργία», σας διαβεβαιώνω ότι για τους Νέους Αγρότες , που αποτελούν το αύριο της ελληνικής γεωργίας και το απαραίτητο «οξυγόνο» για την τόνωση της ελληνικής περιφέρειας, το ενδιαφέρον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Είμαστε δίπλα σας, σας στηρίζουμε και σας ενθαρρύνουμε ελπίζοντας ότι η «άλλη γεωργία» είναι αυτή που σας ανοίγει το δρόμο για τη γεωργία του αύριο και για την παραμονή σας στην ελληνική ύπαιθρο.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website