ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow H ομιλία του ΥΠΑΑΤ Αλ. Κοντού για το ελληνικό κρέας
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 20 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
H ομιλία του ΥΠΑΑΤ Αλ. Κοντού για το ελληνικό κρέας Εκτύπωση E-mail
10 04 2008

Κυρίες και Κύριοι,

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος που ήδη σας παρουσιάσαμε, θα σας αναφέρω ένα σύντομο ιστορικό γύρω από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική κτηνοτροφία πριν από 4 χρόνια, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τις δράσεις που αναπτύξαμε για την ουσιαστική στήριξη της, τους εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την πορεία αυτή και την κατάσταση που σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. 

Τον Μάρτιο του 2004, λόγω των πολύ καλών κλιματολογικών συνθηκών υπήρξε σε παγκόσμιο επίπεδο υπερπαραγωγή σε προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχαν οι δομές εκείνες που να διαμορφώσουν ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, δημιουργήθηκαν δυσμενείς  συνθήκες σε βάρος των αγροτικών μας προϊόντων.

Παράλληλα με το πρόβλημα αυτό, η ελληνική κτηνοτροφία βρισκόταν σε τελματώδη κατάσταση, αφού για πολλά χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος δε στηρίχθηκε επαρκώς, και είχε σχεδόν αφεθεί στην τύχη του.

Αυτό είχε σαν συνέπεια η σχέση φυτικής – ζωικής παραγωγής να διαμορφώνεται περίπου στο 75%-25% υπέρ της φυτικής παραγωγής και οι εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στο σύνολο των εισαγωγών που πραγματοποιεί η χώρα μας.

Πέραν αυτών, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον – κυρίως από νέους ανθρώπους – να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, αλλά και καμία διάθεση εκσυγχρονισμού των υποδομών στον τομέα, παρά τις έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες που διαμορφώνονταν στην διεθνή  αγορά και ήδη μας ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, μία μεγάλη προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ανατρέψουμε την παραπάνω δυσμενή κατάσταση.

Για να φέρουμε μια ισορροπία στην αγροτική παραγωγή, να βελτιώσουμε το αγροτικό εισόδημα και κυρίως να εκσυγχρονίσουμε και να αναπτύξουμε τη κτηνοτροφία, που αποτελεί μία σημαντική αγροτική παράδοση  στη χώρα μας και που συγκρατεί ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού της  σε μειονεκτικές, ορεινές και πολλές φορές ευαίσθητες εθνικά περιοχές της Ελλάδας.

Στην πρώτη κυβερνητική μας θητεία δουλέψαμε συστηματικά και με στρατηγική για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Λάβαμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αισθάνονται πλέον ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δίπλα τους και ότι στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Το σημαντικότερο που πετύχαμε, με την προσπάθειά μας αυτή ήταν να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, να πιστέψουν νέοι άνθρωποι ότι ο κλάδος έχει προοπτική και ότι αξίζουν να επενδύσουν στη δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων ή στον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων.

Για να το πετύχουμε αυτό λάβαμε περισσότερα από 30 μέτρα, για την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, τα οποία απέδωσαν καρπούς, όπως η αναδιάρθρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η πραγματοποίηση ισοζυγίων σε όλες τις επιχειρήσεις που μεταποιούν γαλακτοκομικά προϊόντα, η νομιμοποίηση πολλών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η ένταξη της κτηνοτροφίας στον εθνικό Αναπτυξιακό νόμο, η ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, η δημιουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς την επιβάρυνση του κόστους της οικοδομικής άδειας, η ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων να λειτουργούν σε συλλογικές δράσεις, καθώς και η προβολή του ελληνικού γάλακτος και ο ουσιαστικός έλεγχος των εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, που αποτελούσε μία “ανοιχτή πληγή” για την κτηνοτροφία μας.

Δώσαμε “μάχη” για να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να αναστρέψουμε την κατάσταση προς όφελος των κτηνοτρόφων μας.

Όλα αυτά είναι που συνέβαλαν στο να αλλάξει η ψυχολογία στο χώρο.

Να αρχίζουν να βλέπουν την κτηνοτροφία διαφορετικά, πιο θετικά, κυρίως οι νέοι άνθρωποι.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2004 και μετά πολλαπλασιάστηκαν τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο.

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι δεκαπλασιάστηκαν τα σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής, (από 400 την περίοδο 2000-2003, σε 4.000 την περίοδο 2004-2007).

Κυρίες και Κύριοι,

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αυξηθεί η παραγωγή των προϊόντων ζωικής προέλευσης τόσο στο αιγοπρόβειο και αγελαδινό  γάλα, όσο και στο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω η παραγωγή πρόβειου γάλακτος από 400.000 τόνους το 2003 έφτασε σε 507.000 τόνους το 2007. Αντίστοιχα, στο γίδινο από 164.000 τ. το 2003 έφτασε σε 182.000 τ. το 2007 και στο αγελαδινό από 658.000τ. σε 745.000 τ.

Ανάλογη αύξηση υπήρξε και στο ζωικό κεφάλαιο.

Δυστυχώς, όμως, η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε σε πολλές περιοχές του κόσμου το 2006 και το 2007, το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης δημητριακών για την παραγωγή βιοκαυσίμων τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των αναδυόμενων οικονομιών, με συνέπεια την αύξηση εισαγωγών δημητριακών, οδήγησαν, σε μία -άνευ προηγουμένου- αναστάτωση στον τομέα αυτό.

 

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των δημητριακών και κατΆ επέκταση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Είναι σημαντικό να αναφερθώ ότι, παρότι πάντοτε σε διεθνές επίπεδο υπήρχαν πλεονάσματα δημητριακών , σύμφωνα με το Διεθνές συμβούλιο σιτηρών, το επίπεδο της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών, κατά την περίοδο 2007-2008 (1,669 εκατ. τόνοι) αναμένεται ότι θα είναι για τρίτη συνεχή χρονιά ανώτερο της παγκόσμιας παραγωγής (1,655 εκατ. τόνοι).

Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν έμεινε άπραγη, αλλά έλαβε συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, για να τους στηρίξει .

Τα πλέον σημαντικά εξ αυτών είναι:

1. Η χορήγηση άτοκου πενταετούς δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πρωτοβουλία που αναλήφθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

2. Η καταβολή, με ταμειακή διευκόλυνση, της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους 155 εκατ. ευρώ, 10 μήνες νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία καταβολή της.

Πέραν αυτών, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε και την Ε.Ε. σε θέματα κτηνοτροφίας.

Επανειλημμένα θέσαμε το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ζητώντας να ληφθούν από πλευράς Ε.Ε. πρόσθετα μέτρα για την κτηνοτροφία και  ξεκίνησε πλέον η σχετική διαβούλευση σε επίπεδο των αρμοδίων επιτροπών για το θέμα αυτό.

Θα πρέπει να τονίσω, δε, πως στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. διαπιστώθηκε πως το “καμπανάκι” για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη δεδομένη συγκυρία ο τομέας έχει ήδη χτυπήσει σε αρκετές χώρες μέλη της Ένωσης και αυτό το κλίμα καταγράφηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στη συζήτηση για τα προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας.

Αρκεί να σας πω ότι μαζί με την Ελλάδα, οι υπουργοί Γεωργίας χωρών όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Ην. Βασίλειο, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Λιθουανία αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στις χώρες τους και δημιούργησαν κλίμα εγρήγορσης σε επίπεδο Ε.Ε. για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλοντας να στηρίξουμε περισσότερο τους Έλληνες κτηνοτρόφους και να τους προστατέψουμε ιδιαίτερα στη δεδομένη κρίσιμη για τον τομέα συγκυρία, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με τους όρους της αγοράς, όπως αυτοί εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ξεκινήσαμε με την πραγματοποίηση έρευνας αγοράς, σχετικά με τις καταναλωτικές προτιμήσεις των Ελλήνων όσον αφορά το κρέας , που σας παρουσίασε προηγουμένως η GPO.

Αυτό που θέλαμε ήταν να έχουμε την πλέον ξεκάθαρη εικόνα για μία κατάσταση που όλοι θεωρούσαμε δεδομένη,  αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχαμε καταγράψει ώστε να μπορούμε να την αξιοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Όπως ακούσατε προηγουμένως, λοιπόν, με πολύ ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για τα απολύτως ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας για το ελληνικό κρέας.

Ο Έλληνας  καταναλωτής προτιμά το ελληνικό κρέας και με βάση αυτό το στοιχείο υπεροχής αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα σε δύο ενέργειες.

Πρώτον, να  διασφαλίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την ταυτότητά του και,

Δεύτερον να το προβάλλουμε, ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το καταναλωτικό κοινό.

Το πρώτο, ήταν που μας οδήγησε και στο να εκδώσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αποδείξεις στις ζυγιστικές μηχανές.

Όπως αρκετοί γνωρίζετε, σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση από την 10η Απριλίου 2008, δηλαδή από αύριο, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης κατά τη λιανική πώληση κρέατος στις ετικέτες που εκδίδουν οι ζυγιστικές μηχανές (ζυγαριές), οι οποίες απαραιτήτως θα τοποθετούνται επί της συσκευασίας.

Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία θα κρατούνται υποχρεωτικά για ένα έτος και θα τίθενται υπόψη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, οι οποίες από αύριο θα “οργώσουν” την αγορά και όπου διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει εφαρμογή της Απόφασης, οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.

Με την Απόφαση αυτή  διασφαλίζεται η ταυτότητα του ελληνικού κρέατος,  ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και φυσικά αποφεύγονται φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Θα πρέπει να σας επισημάνω, δε, πως σε συνέχεια της Απόφασης συναντηθήκαμε με τις Ενώσεις των καταναλωτών αλλά και τους εμπόρους κρέατος, και τους ζητήσαμε να ενισχύσουν την προσπάθειά μας αυτή.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν την έκδοση της Απόφασης προηγήθηκε αναλυτικός διάλογος με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών, προκειμένου να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Μέτρου, έτσι ώστε να το  αποδεχθούν και να τους έχουμε «συμμάχους». Με ικανοποίηση λοιπόν διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία τους το έκανε αποδεκτό και ότι είναι έτοιμοι να το εφαρμόσουν .

Πέραν αυτών, ιδιαίτερη προσοχή επιδείξαμε στο πως θα προβάλουμε την απόφασή μας αυτή, στο πως θα ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες στο να στηρίξουν το ελληνικό κρέας, αφού ούτως ή άλλως το θεωρούν πιο ποιοτικό και πιο υγιεινό.

Έτσι, αποφασίσαμε να αρχίσουμε, ενόψει και του Πάσχα, διαφημιστική εκστρατεία σε όλα τα Μ.Μ.Ε., με κύριο σύνθημά μας: “Ελληνικό κρέας, Τώρα με Απόδειξη”.

Αυτή η διαφημιστική εκστρατεία που μας παρουσίασε πριν από λίγο η Mass Production  θα ξετυλιχθεί μέσω  τηλεόρασης, ραδιοφώνου, εφημερίδων αλλά και σχετικών φυλλαδίων. Το μήνυμα  που στέλνουμε στους Έλληνες καταναλωτές είναι πως τώρα πια θα πρέπει να επιλέγουν ελληνικό κρέας, απαιτώντας να συνοδεύεται από την ταυτότητά του, που εγγυάται η απόδειξη της ζυγιστικής μηχανής.

Συμφωνώντας απόλυτα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών για το ελληνικό κρέας θα ήθελα να επισημάνω ότι στη χώρα μας οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εγγυώνται την υγιεινή του ελληνικού κρέατος, το οποίο ως γνωστόν δεν έχε ποτέ έως τώρα στιγματιστεί από καμία από τις λεγόμενες “βιομηχανικές νόσους”.

ΕξΆ άλλου, η πλούσια φυσική χλωρίδα της ελληνικής γης, από την οποία τρέφονται τα ζώα μας είναι αυτή που δημιουργεί προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής αξίας, ενώ το 75% των αιγοπροβάτων διατρέφονται σε ορεινούς και ημιορεινούς φυσικούς λειμώνες, με παραδοσιακές πρακτικές.

Κλείνοντας θα ήθελα, αφού σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στη σημερινή μας πρόσκληση, να σας ζητήσω να στηρίξετε, από όποια θέση μπορεί ο καθένας, την προσπάθεια που κάνουμε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέλουμε να κάνουμε σαφές σε όλους πως τώρα είναι μία “ώρα ευθύνης”, όχι μόνο για την Πολιτεία, αλλά και για τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, αλλά και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία, να την προστατέψουμε σε μία κρίσιμη ,για το μέλλον της ,χρονική συγκυρία και παράλληλα να διασφαλίσουμε για τους Έλληνες καταναλωτές ελληνικό κρέας, που το προτιμούν «Με απόδειξη».

 

Σας ευχαριστώ.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website