ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow O Αλ. Κοντός στην επέτειο μνήμης της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών το 1910 στο Κιλελέρ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 12 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
O Αλ. Κοντός στην επέτειο μνήμης της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών το 1910 στο Κιλελέρ Εκτύπωση E-mail
31 03 2008
 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , κ. Αλέξανδρος Κοντός παρίστατο σήμερα, Κυριακή 30 Μαρτίου στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Λάρισας για την επέτειο μνήμης της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών το 1910 στο Κιλελέρ. Ο Υπουργός, κ. Κοντός στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων αγροτών για μια καλύτερη ζωή, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «οδηγό» της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Κοντού:

«Σήμερα, εδώ στο Kιλελέρ, είναι μία ευκαιρία να επισημάνουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους Έλληνες αγρότες και τις Ελληνίδες αγρότισσες.

Τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτά τα μέρη, μακριά αλλά και συνάμα πολύ κοντά στην ιστορική μας μνήμη, μας έχουν διδάξει και συνεχίζουν να μας διδάσκουν.

H θυσία του Mαρίνου Aντύπα, του ανθρώπου που πρωτοστάτησε στους αγώνες εκείνης της εποχής, είναι στις σκέψεις μας.

Σήμερα, 98 χρόνια μετά, μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με τσιφλικάδες, όπως τότε, όμως οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλοι.

Σήμερα, η ελληνική γεωργία καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο «στοίχημα».

Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, καλείται να κερδίσει το «στοίχημα» της ανταγωνιστικότητας.

Καλείται, να επιδείξει ευελιξία, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να εκσυγχρονιστεί, να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της και να εξαντλήσει τα πλεονεκτήματα που έχει λόγω των ιδανικών εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας μας προς όφελός της.

Να γίνει ακόμα πιο ελκυστική στους νέους ανθρώπους και να συμβάλει ουσιαστικά στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Όλα αυτά, είναι η στόχοι της πολιτικής που παράγουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον αγροτικό τομέα, κάνοντας μία συστηματική και αποδοτική δουλειά.

Έχουμε υψηλούς στόχους, αλλά ήδη έχουν μπει οι βάσεις για την επίτευξή τους.

Μεταξύ άλλων:

1. Μετατρέψαμε τους Οργανισμούς του Υπουργείου σε ουσιαστικό υποστηρικτή των Ελλήνων αγροτών. Ο ΕΛΓΑ πλέον πραγματοποιεί δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και αποζημιώνει τους αγρότες σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων τους.

Οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004 ανήλθαν σε 750 εκατ. Ευρώ, ενώ επί των ημερών της νέας διακυβέρνησης το ποσό αυτό έφτασε το 1.5 δις. Ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 100%. 

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από το 2000 έως την 31η Μαρτίου του 2004 οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ από 1η Απριλίου του 2004 μέχρι 1η Μαρτίου 2008 οι αποζημιώσεις ανήλθαν σε 124 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΛΟΓ έγινε υπόδειγμα λειτουργίας Οργανισμού για τον έλεγχο των

γαλακτοκομικών προϊόντων και της στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Μεταξύ των πολύ σημαντικών νέων αρμοδιοτήτων που ανέλαβε είναι και η πραγματοποίηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ισοζυγίου σε όλες τις γαλακτοβιομηχανίες, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι νοθείες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός προωθεί και χρηματοδοτεί τα πολύ σημαντικά προγράμματα προβολής και προώθησης των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας.

Στον Οργανισμό Πληρωμών καταβάλλουμε προσπάθεια και βάζουμε πλέον σε τάξη το άναρχο και σε πολλές περιπτώσεις άδικο σύστημα της καταβολής επιδοτήσεων που παραλάβαμε.

Παρά τις δυσκολίες εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καταφέραμε να πραγματοποιηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο του 2007, η μεγαλύτερη εφάπαξ πληρωμή , ύψους 1,750 δις. Ευρώ, από τότε που η χώρα μας εισήλθε στους κόλπους της Ε.Ε..

Πριν από το Πάσχα πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εξοφλήσεις των επιδοτήσεων για το τρέχον έτος, καθώς και οι εξοφλήσεις όλων των ειδικών καθεστώτων ( βαμβάκι, ρύζι, τεύτλα).

2. Για πρώτη φορά στη χώρα μας στηρίχθηκαν αποτελεσματικά οι έλληνες κτηνοτρόφοι.

Οι διαλυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες που παραλάβαμε, στελεχώθηκαν ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Λάβαμε περισσότερα από 30 μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, ώστε να τη βγάλουμε από τον αδιέξοδο δρόμο που ακολουθούσε.

Βέβαια, οι δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη διεθνή συγκυρία δημιούργησαν, όπως ξέρετε, πρόσθετες δυσκολίες στους έλληνες κτηνοτρόφους.

Αλλά στις δυσκολίες αυτές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί να στηρίξει τους κτηνοτρόφους παίρνοντας πρόσθετα μέτρα προς κάθε κατεύθυνση , όπως:

-Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η καταβολή άτοκου πενταετούς δανείου, ύψους 300 εκατ. Ευρώ

-Για πρώτη φορά καταβλήθηκε 10 μήνες νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία καταβολής της, η εξισωτική αποζημίωση ύψους 155 εκατ. Ευρώ

-Υλοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτημα των ελλήνων κτηνοτρόφων με την απόφαση που λάβαμε για την υποχρεωτική αναγραφή στην απόδειξη της ζυγιστικής μηχανής, στα σημεία πώλησης του κρέατος, της χώρας προέλευσής του.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, για την οποία ήδη λαμβάνουμε πολύ θετικά μηνύματα από τον κόσμο της κτηνοτροφίας, είναι αφενός να μην παραπλανάται το καταναλωτικό κοινό και αφετέρου να αποτρέπονται οι ελληνοποιήσεις και να προστατεύονται τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα.

-Ακόμη, μόλις πριν από μερικές μέρες προχωρήσαμε στην υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικών τιμών στα κτηνιατρικά φάρμακα . Μία απόφαση πολύ σημαντική για τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές.

Προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, με κάθε τρόπο και μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να στηρίξουμε και να προστατέψουμε τον ευαίσθητο και σημαντικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

3.Για πρώτη φορά στη χώρα μας διαμορφώθηκε εθνική στρατηγική για τα βασικά προϊόντα μας, όπως τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα φρούτα..

Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής, που βασίζεται στην ουσιαστική και συνεχή συνεργασία του Υπουργείου με όλους του εκπροσώπους του κάθε κλάδου, αποφέρει ήδη καρπούς.

Τα προϊόντα απολαμβάνουν υψηλές τιμές και παράλληλα συνεχώς βελτιώνεται η ποιότητά τους.

4. Πέραν αυτών, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ΄  ΚΠΣ .

Από 18% τον Φεβρουάριο του 2004, ανέρχεται σήμερα σε 80,32 %.

Δηλαδή, αυξήθηκε κατά 446%!

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δε, ότι στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ υλοποιούνται συνολικά 47 δημόσια έργα, συνολικού ύψους 453 εκατ. ευρώ και συγχρόνως μέσω των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου υλοποιούνται 968 μικρά δημόσια έργα , συνολικού προϋπολογισμού 262,32 εκατ. Ευρώ .

Οι σχετικές συμβάσεις αυτών υπογράφηκαν όλες μετά τις 8/3/2004.

5. Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» , συνολικού ύψους 6 δις. ευρώ, με κύριους στόχους:

*Την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

*Την προστασία του περιβάλλοντος.

*Τον εμπλουτισμό και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας.

*Την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.

Ήδη, από το πρόγραμμα αυτό έχουν απορροφηθεί 346 εκατ. ευρώ και εντός του Απριλίου του 2008 αναμένεται νέα απορρόφηση ύψους 126 εκατ. ευρώ.

Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε 1000 μικρά έργα σε όλη την ελληνική περιφέρεια και παράλληλα 50 μεγάλα έργα , έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους υδάτινους πόρους της χώρας και να εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα για τον Αχελώο το ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα προχωράει γρήγορα στην κατασκευή των έργων για την μερική εκτροπή του Αχελώου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς έφερε και ψηφίστηκε στην Βουλή το καλοκαίρι του 2006 ειδικός νόμος για την μερική εκτροπή του Αχελώου.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, περιβαλλοντικό, υδροηλεκτρικό, υδρευτικό και αρδευτικό. Είναι έργο τεράστιας σημασίας για την Θεσσαλία, που όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ελλειμματική σε νερό εν αντιθέσει με την Αιτωλοακαρνανία που είναι ιδιαίτερα πλεονασματική.

΅Όσον αφορά τα μέτρα για την προστασία των αγροτών και του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένα από τα κυριότερα μέτρα, αυτό της απονιτροποίησης είχε σχεδόν αδρανοποιηθεί.

Το 2003 καταβλήθηκαν μόνον 2,5 εκατομμύρια ευρώ σΆ όλη τη Θεσσαλία ενώ η πλήρης αξιοποίηση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2004 και μετά απέδωσε καταβολές 45 εκατομμύρια ευρώ κατΆ έτος για τους Θεσσαλούς αγρότες.

Για όλα δε τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία από 3 εκατομμύρια ευρώ το 2003 φθάσαμε στα 57 εκατομμύρια ευρώ το 2007.

6. Για πρώτη φορά, πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι εισαγωγές και να προστατεύεται η ελληνική παραγωγή.

7. Ξεκίνησε ήδη η λειτουργία των πρώτων Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα θεσμό, που αποτελεί για μας, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που στηρίζει τα συμφέροντα των αγροτών, θέμα υψίστης προτεραιότητας για την επιβίωση και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Την επιβίωση και το μέλλον τους στην έντονα ανταγωνιστική αγορά που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Με τα Τοπικά Κέντρα, που πολύ σύντομα θα λειτουργούν σε όλους τους Νομούς της χώρας, για να βοηθούν, να συμβουλεύουν, να ενημερώνουν και να καθοδηγούν τους αγρότες μας, ουσιαστικά γίνεται πράξη η δέσμευσή μας.

Η δέσμευσή μας, να φέρουμε τον γεωπόνο δίπλα στο γεωργό και τον κτηνίατρο δίπλα στον κτηνοτρόφο.

Να φέρουμε τον αγροτικό σύμβουλο στο χωράφι και παράλληλα να διευκολύνουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο να βρίσκει απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν στην περιοχή του, κοντά στην εκμετάλλευσή του.

8. Στηρίζουμε ουσιαστικά την μεταποίηση και τυποποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Διότι είναι αυτή που εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αναβαθμίζει τους όρους της εμπορικής εκμετάλλευσής τους.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά, ότι στο Μέτρο 2.1, που αφορά σε «Επενδύσεις στη μεταποίηση & εμπορία Γεωργικών Προϊόντων» του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006, όπου περιλαμβάνονται δράσεις ίδρυσης, εκσυγχρονισμού, βελτίωσης, επέκτασης και μετεγκατάστασης μονάδων διαλογής – τυποποίησης – συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», εγκρίναμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά 81 επενδυτικά σχέδια, ύψους 68.173.000 ευρώ.

Εξ αυτών τα 44 αφορούν στο Νομό Λάρισας, προϋπολογισμού 43.377.000 ευρώ.

9. Επίσης είναι σημαντικό ότι ήδη αποδίδει καρπούς η πολιτική μας για τη στήριξη της «άλλης γεωργίας».

Ήδη, οι Ομάδες των Παραγωγών της πολλαπλασιάστηκαν, τα προϊόντα της γίνονται γνωστά, οι παραγωγές αυξάνονται, δημιουργούνται συσκευαστήρια και τυποποιητήρια με προγράμματα του ΥΠΑΑ&Τ σε όλη τη χώρα και νέοι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να παραμείνουν στον τόπο τους.

10. Στηρίζουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε βάρος στις βιολογικές καλλιέργειες και μέσα από τον ΟΠΕΓΕΠ διενεργούμε σε αυτές ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε για τις βιολογικές καλλιέργειες θα πρέπει να σας αναφέρω χαρακτηριστικά πως η ανταπόκριση των παραγωγών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μέσα σε τέσσερα χρόνια καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε αρχικό στόχο που είχαμε βάλει για την ανάπτυξη σε αυτό τον κλάδο.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι από 0,8% που ανερχόταν το σύνολο των καλλιεργηθεισών εκτάσεων βιολογικών προϊόντων το 2004, ξεπεράσαμε το 3% και πλέον οι στόχοι μας είναι πολύ ψηλοί για το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις στην εφαρμογή των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, που υλοποιούμε σε αρκετές καλλιέργειες. Προσπαθούμε συνεχώς να ενισχύσουμε την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, που μέσα από τη λελογισμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που απαιτούν, βοηθούν την προσπάθεια για ποιοτική γεωργία από κάθε πλευρά.

Η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων μας βελτιώνεται, οι καταναλωτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας για τα προϊόντα μας και το περιβάλλον προστατεύεται περισσότερο».

Καταλήγοντας ο Υπουργός, κ. Κοντός , τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα κάνουμε πίσω από τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο.

Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε συμπαραστάτες τους και καθοδηγητές τους σε μία κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website