ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η έκθεση του Γ.ΓΚΛΑΒΑΚΗ για το βαμβάκι / στο Ευρωκοινοβούλιο
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 20 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η έκθεση του Γ.ΓΚΛΑΒΑΚΗ για το βαμβάκι / στο Ευρωκοινοβούλιο Εκτύπωση E-mail
26 03 2008
Κατατέθηκε από τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΛΑΒΑΚΗ η έκθεση την οποία συνέταξε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και για την οποία πολλάκις  γράψαμε στην ιστοσελίδα μας:

H έκθεση του Γ.ΓΚΛΑΒΑΚΗ θα συζητηθεί στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ του Ευρωκοινοβουλίου στην προσεχή συνεδρίασή της την 31η Μαρτίου 2008.

Μία έκθεση άκρως φιλοαγροτική και προπαντός υποστηρικτική της βαμβακοκαλλιέργειας και του τομέα βάμβακος.

Οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν παρά να "προσεύχονται" για την υιοθέτησή της και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.


Οι Προτάσεις του ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΛΑΒΑΚΗ:

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κρίνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίδει τη δυνατότητα να επιδιώξουμε αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις, προς όφελος της κοινοτικής βαμβακοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα προτείνει:

1) Τη διατήρηση της δημοσιονομικής ουδετερότητας της πρότασης αναφορικά με τη
συνδεδεμένη ενίσχυση, που σημαίνει 202,2 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 72,73 εκατ. ευρώ για την Ισπανία. Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή μείωση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, θα μπορούσε να προσαρμοστεί η βασική έκταση από τα 370.000 εκτάρια στα 270.000 εκτάρια για την Ελλάδα, με αντίστοιχο ύψος συνδεδεμένης ενίσχυσης 750 ευρώ/εκτάριο, ενώ για την Ισπανία μια αντίστοιχη προσαρμογή της έκτασης από τα 70.000 εκτάρια στα 50.000 εκτάρια, θα ισοδυναμούσε με συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 1.450 ευρώ/εκτάριο.

2) Να παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη, στηριζόμενα στην αρχή της επικουρικότητας, και εφόσον το κρίνουν αναγκαίο για τη βιωσιμότητα των εκκοκκιστηρίων τους, να έχουν την ευελιξία να μπορούν να επιλέγουν μεγαλύτερο ποσοστό συνδεδεμένης ενίσχυσης, με κατώτερο όριο το ποσοστό 35%.

3) Τη δημιουργία "εθνικού φακέλου" για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του τομέα    του βάμβακος, ο οποίος θα χρηματοδοτείται με ένα ελάχιστο (βασικό) ποσοστό 1% επί του συνολικού ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος, για όλα τα κράτη μέλη, με ανάλογη προσαρμογή της ενίσχυσης ανά εκτάριο. Δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από τον εθνικό φάκελο, με επιλογή του κράτους μέλους, θα μπορούν να είναι μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής, αναδιάρθρωση ποικιλιών και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, στήριξη μεθόδων καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση των υδατίνων πόρων και την ελαχιστοποίηση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενθάρρυνση της έρευνας για τη δημιουργία ποιοτικά βελτιωμένων ποικιλιών, αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός εκκοκκιστηρίων κα.

4) Δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη μείωση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, πέραν των ορίων που καθορίζονται για τα κράτη μέλη, θα είναι συνέπεια ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων στον τομέα (κυρίως από πλευράς ανταγωνιστικότητας), θα πρέπει τα κονδύλια που δεν θα απορροφώνται μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης να μεταφέρονται στον εθνικό φάκελο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

5) Συμπερίληψη στον εθνικό φάκελο του ποσού που προοριζόταν για την αναδιάρθρωση των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, ύψους 22 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,74% των ενισχύσεων) και είχε μεταφερθεί αδίκως, στον πυλώνα ΙΙ.

6) Τμήμα των κονδυλίων του εθνικού φακέλου θα μπορεί να χορηγείται στους παραγωγούς που παράγουν ποιοτικό προϊόν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ως πριμ ποιότητας, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κοινοτικού βαμβακιού.

7) Οι αποφάσεις του
Συμβουλίου για τη ΚΟΑ βάμβακος να ισχύσουν μέχρι το 2013, και όχι μέχρι το 2010 που προβλέπει ο κανονισμός 1782/2003.

Συμπεράσματα της έκθεσης Γ.ΓΚΛΑΒΑΚΗ

Η διατήρηση ενός ανθηρού κλάδου της κοινοτικής γεωργίας, όπως είναι αυτός της
βαμβακοκαλλιέργειας, είναι επιτακτική ανάγκη και δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε:

α) τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η εγκατάλειψη του, διότι η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι παραδοσιακή ενασχόληση στις χώρες όπου καλλιεργείται και ορισμένες περιοχές των χωρών αυτών στηρίζουν το εισόδημά τους αποκλειστικά στο βαμβάκι,

β) την περιβαλλοντική πτυχή, διότι η βαμβακοκαλλιέργεια συνεισφέρει στη διατήρηση του
τοπίου και στη αποφυγή διάβρωσης των εδαφών από την ακαλλιέργεια και

γ) τα κοινωνικά κριτήρια που συνδέονται με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη μη
βιωσιμότητα των εκκοκκιστηρίων και την συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας.

Η ακύρωση της μεταρρύθμισης της ΚΟΑ του βάμβακος του 2004 από το Ευρωπαϊκό
Δικαστήριο, μας παρέχει την ευκαιρία της έγκαιρης επανεξέτασης του καθεστώτος και τη
δυνατότητα να προβούμε στην υιοθέτηση των ρυθμίσεων εκείνων που κρίνονται αναγκαίες για την αειφόρο ανάπτυξη του τομέα του βάμβακος.

Ο κλάδος της κοινοτικής βαμβακοπαραγωγής πρέπει να παραμείνει ανθηρός διατηρώντας τις 79.700 εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα και τις 9.500 στην Ισπανία, με ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής που θα είναι ικανά να στηρίξουν τη βιωσιμότητα της εκκοκκιστικής βιομηχανίας η οποία εξασφαλίζει 3.200 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και τις 920 αντίστοιχα στην Ισπανία. Άλλωστε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το βαμβάκι είναι σε ένα ελλειμματικό προϊόν για την ΕΕ, που δεν επιβαρύνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό με δαπάνες αποσύρσεων και εξαγωγικών επιστροφών.

ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Τελευταία ενημέρωση: ( 26 03 2008 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website