no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 16 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Μετά το 2013, τι ; Εκτύπωση E-mail
18 03 2008
Μετά το 2013, τι ;

Προσυνεδριακή ημερίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, του Δήμου Εμμ. Παπά και της εφημερίδος Σερραϊκό Θάρρος, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 15 Μαρ 2008, στο Σχολαρχείο του Εμμ. Παπά Σερρών, με κύριους ομιλητές τον Ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη, τον Γενικό Γραμματέα της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον τ. Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Γεωπόνο, κ. Αθανάσιο Μπαντή.

Η προσυνεδριακή ημερίδα έγινε στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που άνοιξε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, για το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που γίνεται στην Αθήνα, 12-14 Σεπτεμβρίου 2008, την οποία χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Κων. Τζιόμαλλος, ο Αντιδήμαρχος Εμμ.Παπά κ. Τάκης Λάσπας, ο δημοσιογράφος κ. Αλ. Αραμπατζής, ο Αντινομάρχης Σερρών κ. Ευθ. Ραμπότας, η βουλευτής κα Μ. Κόλλια-Τσαρούχα, ο βουλευτής κ. Θ. Λεονταρίδης παρέστησαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής μεταξύ των οποίων μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Στρυμώνα κ. Β. Κετσετζής, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην πρόεδρος της ΈΝΑ Ελλάδος κ. Οδ. Γαβρανίδης, ο Ταμίας της ΠΕΝΑ κ. Π. Γκιοργκίνης, εκπρόσωποι τραπεζών (ΑΤΕ, Συνεταιριστική κλπ), εκπρόσωποι της ΕΑΣ Σερρών, της ΕΑΣ Βισαλτίας κ. α.

Εισαγωγικά η ΕΝΑ Σερρών, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Η γεωργία αποτελεί ένα βασικό τομέα της οικονομικής μας δραστηριότητας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, με σημαντικές διαφορές, από χώρα σε χώρα, για παράδειγμα στα κλιματολογικά, εδαφολογικά ή κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Παρόλα αυτά, σε ένα βαθμό μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένα κοινά προβλήματα που απασχολούν όλους τους νέους αγρότες της Ευρώπης.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα αφορά στο υψηλό κόστος εγκατάστασης μιας αγροτικής επιχείρησης, δηλαδή το κόστος των μηχανημάτων, της αγοράς ή της ενοικίασης γης κτλ., σε συνδυασμό με το χαμηλό εισόδημα που αναμένεται να έχει. Επιπλέον, ακόμη και αν ο νέος αγρότης πρόκειται να αναλάβει την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση, υπάρχει μία πλειάδα δυσμενών φορολογικών και κληρονομικών διαδικασιών με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος.

Ανάμεσα στα σημαντικά προβλήματα των νέων αγροτών συγκαταλέγονται επίσης, τα προβλήματα επαγγελματικής κατάρτισης και οι ανεπαρκείς παροχές κοινωνικής ασφάλισης, ιδίως για τις γυναίκες, το αρνητικό προφίλ του επαγγελματία αγρότη που υπάρχει στην κοινωνία και τέλος η συνεχής υποβάθμιση της υπαίθρου, τόσο σε επίπεδο υποδομών και ποιότητας ζωής, όσο και σε επίπεδο πληθυσμιακής κατάστασης, η οποία συνήθως ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Στα παραπάνω προβλήματα, θα πρέπει να προσθέσουμε τις κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, όπως επίσης και τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού που επικρατούν σε μία ελεύθερη αγορά.

Ειδικότερα, ο Έλληνας Νέος Αγρότης έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά επιπρόσθετων προβλημάτων, τα οποία χαρακτηρίζουν την ελληνική γεωργία και συνοψίζονται στα εξής: μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, δυσμενής γεωμορφολογία και δημογραφική σύνθεση, ανισομερής κατανομή μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, υψηλή εξάρτηση από τις επιδοτήσεις για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, περιορισμένη εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και οργάνωσης, χαμηλό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων και έλλειψη ενημέρωσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης στα αγροτικά.

Ο αγροτικός τομέας πρέπει να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να καταστεί πιο ανταγωνιστικός στην εσωτερική και διεθνή αγορά και να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επικρατούν (πολυλειτουργικός ρόλος) και ανάπτυξη νέων, όπως αγροτουρισμό και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Όσον αφορά την χώρα μας, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας βρίσκεται σε έντονη κρίση. Πιστεύουμε ότι ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση ήταν η χρόνια έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που ως στόχο θα είχε την ενημέρωση αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, ώστε μέσα από την επιχειρηματικότητα, οι νέοι αγρότες να κατευθύνονται σε μια πιο ανταγωνιστική γεωργία.

Προκειμένου η ελληνική γεωργία να γίνει αποτελεσματική και σύμφωνη με τις κοινοτικές προτεραιότητες (αειφορία, αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας), είναι σημαντικό να αποκτήσουμε σαφή εικόνα της γεωργίας που θέλουμε και να θεσπίσουμε αποτελεσματικές και απλές πολιτικές για το 2013 και μετά. Ο νέος αγρότης, μόνος του ανταπεξέρχεται με δυσκολία στις νέες προκλήσεις. Απαιτείται συνεργασία.

Οι χώρες που θα αδράξουν τις νέες ευκαιρίες θα επικρατήσουν στον διεθνή ανταγωνισμό, ενώ εκείνες που θα αργήσουν να αντιληφθούν τις αλλαγές θα μείνουν πίσω, παρακαλώντας για επιδοτήσεις. Οι Έλληνες αγρότες πρέπει με πράξεις να αποδείξουν σε ποια κατηγορία χωρών επιθυμούν και μπορούν να ανήκουν.

Ο ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Γκλαβάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των αγροτών, στην επιτακτική ανάγκη προώθησης του προφίλ του Αγρότη, στην ανάγκη προβολής του έργου των αγροτών και ως φροντιστών του Περιβάλλοντος και στο σημαντικό ρόλο των αγροτών στο μέλλον, ακόμα και μόνο σαν κύριου παραγωγού τροφής για την κάλυψη του 1 δις τόνων ισοδύναμων σιτηρών του 2020.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής κεφαλαίων που έφυγαν από τον αγροτικό τομέα την προηγούμενη 50ετία, στη σημαντικότητα της συμμετοχής στο ΑΕΠ του αγροτικού τομέα που δεν είναι μόνο 5% αλλά φτάνει στο 25%, στην ανάγκη επανένωσης των δυνάμεων των αγροτών και όχι στην κομματική πολυδιάσπαση, στη δημιουργία συλλογικών μορφών, μεταξύ των οποίων τα τοπικά σύμφωνα, τα δίκτυα, οι συνεργατικές μορφές και η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο κ. Αθανάσιος Μπαντής, τ. Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Γεωπόνος, αναφέρθηκε διεξοδικά στον πολλαπλασιαστή, δηλαδή στον επηρεασμό της συνολικής ελληνικής απασχόλησης, εφόσον χαθεί μία θέση εργασίας, όπου όπως είπε, εάν χαθεί μια θέση εργασίας στον αγροτικό τομέα, θα χαθούν 3,4 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία γενικώς. Επίσης αναφέρθηκε με στοιχεία στα τρία μεγέθη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, διευκρινίζοντας ότι η κύρια συζήτηση γίνεται για τις 250.000 περίπου επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, ενώ για τις 250.000 εκμεταλλεύσεις που είναι μικρότερες των 10 στρεμμάτων, θα υπάρχει πάντα μια κάποιας μορφής κοινωνική επιδότηση για να παραμείνουν αυτοί οι αγρότες στην ύπαιθρο. Τέλος, επεσήμανε το πολύ δυσμενές κλίμα οργανωμένων συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται ενάντια στις επιδοτήσεις, ενώ οι αγρότες δεν υποστηρίζουν συστηματικά τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα στην κοινωνική διαβούλευση για το βαμβάκι που έκανε η ΕΕ, τελικά μόνο 130 Έλληνες συμμετείχαν και εξέφρασαν άποψη, πράγμα που δείχνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ερήμην των αγροτών, με υπαιτιότητά τους.

Η ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προσκαλεί όλους τους Νέους Αγρότες, την Πέμπτη 17/4/08 στη Θεσσαλονίκη, σε διαδικασία διαβούλευσης για το μέλλον των Νέων Αγροτών, σε ημερίδα που οργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website