ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow H Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Σερρών για το Κυκλοκόνιο της ελιάς
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 16 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
H Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Σερρών για το Κυκλοκόνιο της ελιάς Εκτύπωση E-mail
18 03 2008

Από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Σερρών ανακοινώνεται ότι, εφόσον τις επόμενες 2 εβδομάδες έχουμε βροχοπτώσεις και αυξημένη σχετική υγρασία, οι ελαιοπαραγωγοί του Ν. Σερρών θα πρέπει να προβούν σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία της νέας βλάστησης από το κυκλοκόνιο. Είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί στο Ν. Σερρών και η οποία όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή της, προκαλεί έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιοδένδρων που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την εξασθένιση των δένδρων. Ο ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται μόνο  εφόσον διαπιστώνεται η ύπαρξη των χαρακτηριστικών κηλίδων του κυκλοκονίου στην πάνω επιφάνεια των παλαιών φύλλων και εφόσον υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Για να πραγματοποιηθεί μόλυνση των φύλλων απαιτείται βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία. Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10-20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες).  Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για τις φθινοπωρινές μολύνσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωϊ (πρωϊνή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες).

Για το περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεμα των ελαιοδένδρων. Ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η «Καλαμών» και το «Μανάκι» ενώ η «Μεγαρείτικη» και κυρίως η «Κορωνέϊκη» παρουσιάζουν σχετική αντοχή.

Να σημειωθεί ότι ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Σε αυτή την περίπτωση η φυλλόπτωση είναι επιθυμητή διότι μειώνει τα μολύσματα από τα οποία γίνεται έναρξη των προσβολών και μετάδοση της ασθένειας. 

 Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

 

   Α. ΜΠΕΚΙΑΡΟΥΔΗΣ

 
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website