ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ |
---|
O Αλέξανδρος Κοντός σε ημερίδα του ΣΕΒΕΚ |
09 03 2008 | |
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός απηύθυνε χθες, Πέμπτη 6 Μαρτίου χαιρετισμό στην ημερίδα «Επώνυμα προϊόντα κρέατος: Υπογράφουν με ασφάλεια την ποιότητα» που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕΚ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος. Ο Υπουργός κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα επώνυμα προϊόντα κρέατος που αποτελούν εχέγγυο ποιότητας και ασφάλειας για τον Έλληνα καταναλωτή και τον καλύτερο πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων κρέατος στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στις αγορές των τρίτων χωρών, από τις οποίες εκδηλώνεται διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του: «Στην διαρκή προσπάθεια των επιχειρήσεων παραγωγής επώνυμων προϊόντων κρέατος να ανεβάσουν τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του ελληνικού και ξένου καταναλωτικού κοινού, το Υπουργείο στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται αρωγός, να επεξεργάζεται προτάσεις και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες βελτίωσης της επιχειρηματικότητας. Θέτοντας, δε, ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων για την οποία απαιτείται η καθιέρωση υψηλών προδιαγραφών στην πρωτογενή παραγωγή και την διασφάλιση της ελληνικής «ταυτότητας» του χρησιμοποιούμενου κρέατος, προασπίζοντας τον κόπο και το συμφέρον του Έλληνα παραγωγού και τα διατροφικά και οργανοληπτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού κρέατος, προωθεί σειρά μέτρων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα τα οποία συνίστανται: 1. Στην αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής κτηνιατρικής νομοθεσίας, με εντατικοποίηση των ελέγχων από τους επίσημους κτηνιάτρους κατά την εισαγωγή, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση του κρέατος, 2. Στην επιβολή καθιέρωσης, με σχέδιο νόμου, της κτηνιατρικής συνταγής για την χορήγηση κτηνιατρικών φαρμάκων με σκοπό τον πλήρη και συνεχή έλεγχο των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων, 3. Στον εκσυγχρονισμό σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων και μονάδων αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος μέτρο 2.1 του ΄Γ ΚΠΣ, 4. Ιδρύσεις επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων με βάση το κρέας , με πόρους του παραπάνω προγράμματος, 5. Απλοποίηση διαδικασιών υποβολής και έγκρισης σχεδίων βελτίωσης της ζωικής παραγωγής. 6. Στην εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος, από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης , με σκοπό την πάταξη των ενεργειών «ελληνοποίησης» των κρεάτων και εξαπάτησης του καταναλωτή 7. Την θεσμοθέτηση της αναγραφής, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, της χώρας προέλευσης, της ποσότητας και του είδους του ζώου ,σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, για τον έλεγχο της ποιότητας και της ταυτότητας του κρέατος στο επίπεδο της λιανικής πώλησης. 8. Στην διεξαγωγή έρευνας της κοινής γνώμης για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων στα προϊόντα ζωικής παραγωγής την οποία θα ακολουθήσει εκστρατεία προβολής του ελληνικού κρέατος. Οι στόχοι είναι υψηλοί και η προσπάθεια επίτευξής τους επίπονη, αξίζει όμως τον κόπο και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για έναν τόσο πολύ υποσχόμενο κλάδο». |