ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η Βουλή τίμησε την Eλληνίδα αγρότισσα
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 14 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η Βουλή τίμησε την Eλληνίδα αγρότισσα Εκτύπωση E-mail
05 03 2008

Ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στην ελληνίδα αγρότισσα, διεξήχθη στη Βουλή, στο πλαίσιο του εορτασμού στης Διεθνούς Ημέρας Γυναικών.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνίδας αγρότισσας ως «κύριας δύναμης συνοχής της ελληνικής οικογένειας σε μια, φαινομενικά, ανδροκρατούμενη κοινωνία» και εξήρε τη συμβολή της στην οικονομική ζωή της υπαίθρου, τη συντήρηση και πρόοδο της οικογένειας και το λαϊκό πολιτισμό. 

«Η ελληνική κοινωνία τιμά την ελληνίδα αγρότισσα σε όλους της τις ρόλους. Τιμά την αγρότισσα μάνα,τη σύζυγο, την αδελφή, τη γυναίκα της υπαίθρου, για τη δημιουργική συνεισφορά της στην εξέλιξη της κοινωνίας μας, στη στήριξη των παραδόσεών μας, αλλά και την πρόοδο της πατρίδας μας. Η Βουλή των Ελλήνων σκοπεύει να τοποθετήσει δύο αντίγραφα του Μνημείου για την ελληνίδα μάνα που βρίσκεται στον περίβολό της, σε περιοχές της Ελλάδας, με συμβολισμό για την αγρότισσα. Η ελληνίδα αγρότισσα υπήρξε και παραμένει η ψυχή της ελληνικής οικογένειας. Την τιμούμε, την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε», ανέφερε ο κος Σιούφας. 

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταθερή βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κατάστασης της ελληνίδας στην ύπαιθρο, από την εποχή που θεσπίστηκε ο ΟΓΑ κι ο θεσμός του αγροτικού γιατρού τη δεκαετία του ’50 (επί Κ. Καραμανλή, όπως υπενθύμισε) μέχρι σήμερα - και επισκόπησε την κυβερνητική πολιτική για την αγρότισσα, σημειώνοντας πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα αγροτικής οικιακής οικονομίας, στη στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών και την προώθηση έργων κοινωνικών υποδομών στην ύπαιθρο. 

«Το 80% του Δ’ ΚΠΣ διοχετεύεται στην Περιφέρεια. Μόνο για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης δίνονται 4 δις ευρώ κι επιδοτήσεις που φθάνουν τα 18 δις ευρώ. Αναπτύσσεται νέα στρατηγική ώστε να γίνει ο αγρότης σύγχρονος επιχειρηματίας στη γη του. Εφαρμόζουμε πολιτικές για να διευκολυνθεί η αγρότισσα στο ρόλο της, ως συζύγου και επιχειρηματία. Αυξάνουμε τον αριθμό των ολοήμερων σχολείων, στηρίζουμε τις μονογονεϊκές οικογένειες μέσω του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής. Η ευρυζωνικότητα και οι εφαρμογές της στην τηλεϊατρική αναπτύσσονται, αναβαθμίζονται οι μονάδες υγείας στην Περιφέρεια. Τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με το παρελθόν, οι αγρότες έχουν μειωμένα επιτόκια κατά 40%, αυξημένη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου κατά 75%, επιδότηση επιτοκίου μέχρι 70%, αύξηση κατά 2100 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για τα αγροτικά νοικοκυριά, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 330 ευρώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων,ο κος Καραμανλής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα διεθνώς, ιδιαίτερα στις εμπόλεμες ζώνες και στις έντονες διακρίσεις που βιώνει σε βάρος της, παρά τα άλματα προόδου που έχουν γίνει σε σχέση με το παρελθόν.

«Οι ελληνίδες αγρότισσες ζουν σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό πατριαρχική, ιεραρχική, εξουσιαστική. Αντιμετωπίζουν διακρίσεις από την πολύ μικρή τους ηλικία. Απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνίδες, μόλις το 1952 - όμως μόλις το 1983 επί ΠΑΣΟΚ απέκτησαν ίσα ατομικά και οικογενειακά δικαιώματα με τους άνδρες».

«Ο ρόλος της αγρότισσας είναι καθοριστικός, αν θέλουμε να πάμε σε μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη - της ποιότητας του προϊόντος, της αγροτικής ανάπτυξης με το πράσινο χρώμα, της σύνδεσής της με τις υπηρεσίες τουρισμού, υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αναπτύσσοντας τη φαντασία, την τόλμη, την επιχειρηματικότητα, μέσα από την ισότιμη γυναικεία δράση και την υποστήριξή τους σ’ αυτόν τον τομέα», ανέφερε ο κος Παπανδρέου. Επανέλαβε δε την πρόταση του κόμματός του για βασική σύνταξη του αγρότη στα 550 ευρώ και 950 ευρώ το ζευγάρι, με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόωρη σύνταξη στα 60, αλλά κι επέκταση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών στον αγροτικό τομέα. «Γι’ αυτό διαφωνούμε και με την πολιτική της ΝΔ στο ασφαλιστικό, που καταργεί πρόνοιες για τις γυναίκες», σημείωσε.

Τις πολιτικές της ΕΕ για την αγρότισσα και την εργάτρια γης, αλλά και τις κυβέρνησης, επέκρινε στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την διαφωνία του κόμματός της απέναντι στην ειδική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση και η οποία, είπε, έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεται η κοινωνική βάση που δανείζεται από τράπεζες. «Τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς, η ΚΑΠ και η πολιτική του δεύτερου πυλώνα δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση για την αγρότισσα, ούτε να ανακόψουν την συγκέντρωση γης στους λίγους» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ.

«Οι 130 αγροτικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί που υπάρχουν, είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και οι περισσότεροι έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες με κάπως πιο αυξημένο εισόδημα», είπε.

«Εκτός από τις αγρότισσες, στην ύπαιθρο ζουν κι εργάτριες γης, οι οποίες δεν καταγράφονται σχεδόν σε καμία στατιστική. Όπως στα αστικά κέντρα έτσι και στην ύπαιθρο αναπαράγονται οι φυλετικές προκαταλήψεις, διαπλέκεται η ανισότητα και η ταξική εκμετάλλευση και καταρρίπτεται η κοινωνική ισονομία με βάση κάποια βιολογικά χαρακτηριστικά, που, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική διάσταση», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ καταλήγοντας στην ομιλία της ζήτησε την συνταξιοδότηση των αγροτισσών στα 55 χρόνια και των αγροτών στα 60, τον διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και την απαλλαγή των αγροτών από τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μέτρα από την πολιτεία και κίνητρα ώστε να «δημιουργηθεί» πλέον μια νέα γενιά αγροτισσών και να επιστρέψει η γυναίκα στην ύπαιθρο, ζήτησε από την Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καταθέτοντας στα πρακτικά, έγγραφο της ΕΕ που δείχνει ότι την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα το αγροτικό εισόδημα μειώνεται κατά 15%, ενώ στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται κατά 25%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε τιμή στις γυναίκες της υπαίθρου της αγρότισσες και τις εργάτριες γης, λέγοντας πως «στήριξαν την οικογένεια, τα παιδιά και τους συζύγους τους, στήριξαν την ελληνική αγροτική οικονομία», αλλά τίμησε και τις μετανάστριες στη χώρα μας «που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες στα δικά μας χώματα που αγαπάμε» και ζήτησε η ελληνική νομοθεσία να λάβει μέτρα για τις γυναίκες αυτές.

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος διαπίστωσε πως «τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας διαπιστώνονται στην Περιφέρεια» για να σημειώσει πως «η αγρότισσα είναι είδος υπό εξαφάνιση». Πρότεινε δε «να δούμε τα ειδικά χαρακτηριστικά των γυναικών στην Περιφέρεια και να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε το θηλυκό μυαλό σε μεγάλη κλίμακα, όχι μεμονωμένα - να πάρουμε μέτρα, ώστε όταν γεννάει η αγρότισσα, να μην κλείνεται στο σκοτάδι, να φέρουμε το κοινωνικό κράτος στην ύπαιθρο».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επέλεξε, όπως είπε, μια συναισθηματική ομιλία για την περίσταση: «Μια γυναίκα μας γεννά, μια γυναίκα μας βυζαίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Πάγκαλο να βυζαίνει ένα παιδί. Μια γυναίκα είναι το λιμάνι σ’ ένα σπίτι - ενίοτε και περισσότερες. Μια γυναίκα είναι η κεντρική μας αναφορά. Όλες οι ωραίες έννοιες της ζωής είναι γένους θηλυκού».

Ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε ότι η εορτή της 8ης Μαρτίου θεσπίστηκε από το Λένιν ύστερα από πρόταση της Αλεξάνδρας Κολλοντάι, σε ανάμνηση των αγώνων των αμερικανών εργατριών κλωστοϋφαντουργίας. «Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν έχουμε τέτοιους αγώνες, γιατί δεν έχουμε πλέον κλωστοϋφαντουργίες», σημείωσε. Πρότεινε δε την θέσπιση εθνικής σύνταξης ισότιμης για όλη την Ελλάδα που να περιλαμβάνει και τους αγρότες.

Τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπογράμμισε τις «ταξικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες της πόλης και της υπαίθρου», επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «δίνει στην αγρότισσα μηνιαία σύνταξη όσο χρειάζεται μια Αθηναία για να πάει για χτένισμα στον «Άγγελο» στο Κολωνάκι. Πρέπει να δούμε το πώς θα ανεβάσουμε τη γυναίκα αγρότισσα. Γιατί, ποιο είναι το αποτέλεσμα μετά από 30-40 χρόνια: Να κάνει στον άνδρα αγρότη τέσσερα παιδιά, να οργώνει τα χωράφια - και να εμφανίζεται μετά η Ρωσίδα και η Ουκρανέζα, να παίρνει τα λεφτά και φεύγει», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Καρατζαφέρης.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website