ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Ημερίδα για το "Βιολογικό κατσικίσιο γάλα-Γαλακτοκομικά προϊόντα & Παραδοσιακά κτην/φικά προϊόντα"
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 15 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Ημερίδα για το "Βιολογικό κατσικίσιο γάλα-Γαλακτοκομικά προϊόντα & Παραδοσιακά κτην/φικά προϊόντα" Εκτύπωση E-mail
24 02 2008

Ημερίδα με θέμα «Βιολογικό κατσικίσιο γάλα- Γαλακτοκομικά προϊόντα & Παραδοσιακά κτηνοτροφικά προϊόντα»

 

      Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου με θέμα:«Βιολογικό κατσικίσιο γάλα– Γαλακτοκομικά προϊόντα & Παραδοσιακά κτηνοτροφικά προϊόντα» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Κοντός επανέλαβε ότι η κτηνοτροφία αποτελεί έναν νευραλγικό και ευαίσθητο, λόγω των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, κλάδο του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός, έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας  τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια, αλλά και την τρέχουσα περίοδο, ξεκαθαρίζοντας  ότι: «Η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, η διασφάλιση του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και η παραμονή των κτηνοτρόφων μας στην περιφέρεια είναι ένα στοίχημα που μαζί θα ήθελα να κερδίσουμε».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κοντός:

 

            «Κατά την 4η προγραμματική περίοδο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 προωθούνται επίσης μέτρα τα οποία ευνοούν ιδιαίτερα την ελληνική κτηνοτροφία, διπλασιάζοντας τα κονδύλια που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής και δίνοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας.  Μάλιστα,  από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους ελέγχθηκαν 108 τυροκομικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους  305.000 ευρώ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο παραγωγής, αξιοποίησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.  Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που από τους ελέγχους διαπιστωθεί υποτροπή σοβαρών παραβάσεων για τρίτη φορά, πέραν του διπλασιασμού του προστίμου, μετά από γνωστοποίηση των περιπτώσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακαλείται η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων του φορέα που υποτροπίασε, ενώ αποκλείεται ο φορέας από διαγωνισμούς που διενεργούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, οργανισμοί, νοσοκομεία και υπηρεσίες του στρατού για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αντιλαμβανόμενοι ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι δύσκολη για τους κτηνοτρόφους, λόγω της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών που παρατηρείται παγκοσμίως, ως  κυβέρνηση λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα ώστε να  τους βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το εισόδημά τους.

 

Ήδη προχωρήσαμε στα εξής:

 

1. Στην προπληρωμή σε 90.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της εξισωτικής αποζημίωσης του 2007 με συνολικό ποσό 155 εκατ. ευρώ,  δέκα (10) μήνες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο πληρωμής, προκειμένου να διευκολυνθούν στην κάλυψη της δαπάνης αγοράς ζωοτροφών και εξόδων λειτουργίας των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων .

 

Οι ενισχύσεις που εισέπραξαν μέσα στον Νοέμβριο 2007 οι 95.000 κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών   περιοχών της χώρας, ως προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης μέσω ταμειακής διευκόλυνσης, σχεδόν ένα χρόνο πριν, είναι μία πρωτοβουλία απαραίτητη στη δεδομένη δύσκολη χρονική συγκυρία και αποδεικνύει περίτρανα το ενδιαφέρον αλλά και τη συμπαράσταση με την οποία η κυβέρνηση συμπεριφέρεται  στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

 

 2. Την χορήγηση άτοκου δανείου σε κτηνοτρόφους.  Η δανειοδότηση  υπολογίζεται μέχρι 300 εκατ. ευρώ και θα αποπληρωθεί σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών με υποχρέωση των κτηνοτρόφων εξόφλησης μόνον του χρεολυσίου, ενώ οι αναλογούντες τόκοι θα καταβληθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

 

            Πέραν αυτών, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Μπορώ να σας εκφράσω, δε, την ειλικρινή ικανοποίησή μου για το ελπιδοφόρο, όσο και  πρωτοφανές ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

            Την ικανοποίησή μου για την μεγάλη ανταπόκριση τους στο κάλεσμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στροφή σε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και ασφαλή ποιοτικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας για το 2005 ήταν η υψηλότερη της τελευταίας τετραετίας.

            Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας για το 2005 ήταν η υψηλότερη της τελευταίας τετραετίας. Συγκεκριμένα, 1.856 νέες αιτήσεις ένταξης κατατέθηκαν σε όλη τη Χώρα και υπεγράφησαν 1.345 συμβάσεις όταν το διάστημα 2001-2004 είχαν υπογραφεί μόλις 957.

Το έτος 2006 υποβλήθηκαν επιπλέον 1.300 αιτήσεις ένταξης σε όλη τη χώρα και υπογράφηκαν 896 συμβάσεις.

Επιπλέον εγκρίναμε για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης 61 προτάσεις Συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων για προώθηση και πιστοποίηση συνολικού προϋπολογισμού 2.771.728 ευρώ.

            Επίσης υλοποιούμε προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων ζωικής προέλευσης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις Τρίτες Χώρες συνολικού προϋπολογισμού 16.821.732 ευρώ, τα οποία αναφέρονται στην προώθηση της φέτας, των ελληνικών αυγών, των αιγοπρόβειων τυριών ΠΟΠ (φέτα, γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα) κ.λ.π».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κοντός τόνισε : 

 

            «Κατά την περίοδο 2006 σε σύγκριση με αυτή του 2004, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των βιοκτηνοτρόφων κατά 90%, του αριθμού των μονάδων παραγωγής βιολογικών  γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών κατά 83% και του αριθμού των βιολογικά εκτρεφόμενων αιγών κατά 41%.

            Την ίδια περίοδο (2006), το ποσοστό των βιολογικά εκτρεφόμενων αιγών, στο συνολικό αριθμό αιγών στη χώρα μας, ανερχόταν σε 6,28% εκ των οποίων το 20% εκτρέφεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αντίστοιχα, ο αριθμός μονάδων βιολογικής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών, στο σύνολο της χώρας, ανέρχεται σε 44 μονάδες εκ των οποίων οι 11 (25%) δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

            Ο δυναμικότερος νομός, σε αυτό τον τομέα, είναι ο Νομός Μαγνησίας στον οποίο, το 2006, ο αριθμός των αιγών που εκτρέφονταν βιολογικά ανερχόταν σε 45.570 κεφάλια σε σύνολο 60.394 της περιφέρειας και ο αριθμός  των μονάδων βιολογικής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών ανερχόταν στις 6 στο σύνολο των 11 μονάδων της περιφέρειας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ένωσή σας τον Ιανουάριο του 2006, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά βιολογικό γίδινο γάλα, τυρί και γιαούρτι και κατόρθωσε, με μεγάλη επιτυχία, να εισάγει τα προϊόντα στις αγορές όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και της Αθήνας σημειώνοντας θεαματική άνοδο στην παραγωγή και τις πωλήσεις της.

Το γίδινο γάλα από μόνο του ή σε μίγμα με πρόβειο αποτελεί την πρώτη ύλη για τα περισσότερα από τα τυριά που παράγονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από τα 20 ελληνικά τυριά ΠΟΠ τα περισσότερα  μπορούν να παρασκευαστούν από γίδινο γάλα ή μίγμα με πρόβειο (το Μανούρι, το Γαλοτύρι, η Κοπανιστή, το Κατίκι Δομοκού, η Ξυνομυζήθρα Κρήτης, το Πηχτόγαλο Χανίων, το Ανεβατό, ο Μπάτζιος, η Φορμαέλα Αράχοβας, η Σφέλα, το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, η Γραβιέρες Κρήτης και Αγράφων, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι και βέβαια η Φέτα η οποία μπορεί να παρασκευαστεί από μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος έως 30% κ.β.) 

Η μεγάλη διατροφική αξία του γίδινου γάλακτος, η αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών, ο μεγάλος αριθμός απασχολούμενων στον τομέα της εκτροφής αιγών και της παραγωγής γίδινου γάλακτος και προϊόντων αυτού, η αξιοποίηση εκτάσεων ορεινών – μειονεκτικών που θα ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφο­ρετικά, καθώς επίσης και το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό παραγωγής και ζήτησης των βιολογικών προϊόντων του γίδινου γάλακτος καθιστούν τον τομέα εξαιρετικά δυναμικό και ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων ποιότητας (βιολογικών , ΠΟΠ, κ.λπ).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια της γενικότερης ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας ενισχύει τον τομέα της αιγοτροφίας και της παραγωγής γίδινου γάλακτος και προϊόντων αυτού με ποικίλα από τα γενικότερα μέτρα τα οποία προαναφέρθηκαν.

Ειδικότερα αναφέρω ότι εκτός από τις συνεχιζόμενες δράσεις «Βιολογικής Κτηνοτροφίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, δίνονται κίνητρα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από γίδινο γάλα και την προώθηση αυτών μέσω των μέτρων του άξονα 1 «Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα» του ΠΑΑ 2007-2013:

μέτρο 132 «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων»

μέτρο 133 «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης στο πλαίσιο των συστημάτων για την ποιότητα τροφίμων» με τη συμμετοχή Ομάδων Παραγωγών που εντάσσονται στο πλαίσιο των συστημάτων για την ποιότητα τροφίμων του προηγούμενου μέτρου.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί από το Υπουργείο μας στην ενημέρωση γεωπόνων, αγροτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιολογικής εκτροφής και παραγωγής βιολογικών προϊόντων από γίδινο γάλα μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ενημερωτικών ημερίδων και διαλέξεων».

 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός, κ. Κοντός πριν την εκδήλωσή τόνισε ,μεταξύ άλλων, ότι: «Είμαστε σήμερα εδώ τον Βόλο για να δώσουμε έμφαση και να στηρίξουμε με την παρουσία μας μία εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται από την Ένωση  Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου για την παραγωγή και προβολή του γίδινου βιολογικού γάλακτος , ενός εξαιρετικού προϊόντος με υψηλές θρεπτικές ουσίες από μία ένωση , η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αξιόλογα αποτελέσματα».

 

            Εν συνεχεία, ο Υπουργός, κ. Κοντός μετέβη στη Λάρισα, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας με θέμα την προώθηση των οπωροκηπευτικών στην αγορά.

            Σε δηλώσεις του  ο κ. Κοντός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Προωθούμε τις κοινές δράσεις των ομάδων παραγωγών, στηρίζουμε την "άλλη γεωργία" και τα παραδοσιακά προϊόντα ώστε μέσα από αυτά οι αγρότες να απολαύσουν καλύτερες τιμές».
            
            Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ομάδες παραγωγών της Κατερίνης και της Ημαθίας που είχαν κληθεί από τον υπουργό για το σκοπό αυτό, καθώς διακρίνονται για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Στο πλαίσιο της σύσκεψης ανταλλάχθηκαν απόψεις πως μπορούν να προωθηθούν τα προϊόντα μέσω των συνεταιρισμών.

            Εξάλλου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με την κατά ήμισυ πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης (μορφή επιδότησης) των βαμβακοπαραγωγών, ανέφερε ότι για την ταλαιπωρία των αγροτών δεν ευθύνεται το υπουργείο, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα οι Ενώσεις έστειλαν 44 χιλιάδες διορθώσεις.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website