ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Οι θέσεις της Ελλάδας για τον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 13 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Οι θέσεις της Ελλάδας για τον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ Εκτύπωση E-mail
23 02 2008
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέκος Κοντός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχου για τις θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις της ΕΕ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της ΕΕ για τον έλεγχο υγείας, αφού όπως επισήμανε τα θετικά τους στοιχεία είναι περισσότερα από τα αρνητικά.
Αναφερόμενος στην επιμέρους προτάσεις, ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι :
• Η αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής δυναμικής διαφοροποίησης (ποσοστό που παρακρατείται από τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το χρόνο, που σήμερα είναι 5% και η Κομισιόν προτείνει σταδιακά μέχρι το 2013 να πάει στο 13%), εμπεριέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Μειώνει μεν τις επιδοτήσεις του 7% περίπου των Ελλήνων δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης, αλλά από την άλλη μεριά εξοικονομούνται πόροι υπέρ των μέτρων ανάπτυξης της υπαίθρου (Πυλώνας ΙΙ), με αποτέλεσμα κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προς είσπραξη ποσά να είναι περισσότερα από εκείνα της μείωσης των κοινοτικών ενισχύσεων. Στη διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ο κ. Κοντός, η χώρα μας θα επιχειρήσει να αυξηθεί το ποσό της «ατέλειας» των 5.000 ευρώ.
• Η θέσπιση ανώτατου ορίου χρημάτων ενιαίας ενίσχυσης ανά αγροτική εκμετάλλευση βρίσκει κατά τον κ. Κοντό σύμφωνη τη χώρα μας, ενώ παράλληλα επιθυμεί αναδιανομή των εξοικονομούμενων από το μέτρο αυτό πόρων μεταξύ των κρατών μελών.
• Η αύξηση του κατώτατου ορίου για την είσπραξη της ενιαίας ενίσχυσης (από τα 3 σήμερα στα 10 τουλάχιστον στρέμματα ανά εκμετάλλευση), μπορεί κατά τον κ. Κοντό να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι το όριο θα αφορά ένα ελάχιστο ποσό κοινοτικών ενισχύσεων ανά δικαιούχο και όχι μια ελάχιστη έκταση ανά εκμετάλλευση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διευκρινίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υιοθέτηση των 10 στρεμμάτων θα μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω «ενοποίησης» των αιτήσεων για την είσπραξη της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ.
• Αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση του ιστορικού μοντέλου υπολογισμού της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ και στη σταδιακή υιοθέτηση του μοντέλου της περιφερειοποίησης (ίσης αξίας δικαιώματα για όλους τους αγρότες μιας ευρείας περιφέρειας ή ενός κράτους μέλους), ο κ. Κοντός υποστηρίζει στην απάντησή του ότι και στη χώρα μας πρέπει να γίνει σταδιακά η μετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο. Απλά, επισημαίνει, αυτό δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και χωρίς προετοιμασία και έγκαιρο προϊδεασμό, όπως λέει, των ενδιαφερομένων αγροτών.
• Η προτεινόμενη υποχρεωτική μετάβαση προς την πλήρη αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων για όλα τα αγροτικά προϊόντα, ευνοεί κατά τον κ. Κοντό τη χώρα μας, γιατί ήδη εφαρμόζεται σε πάρα πολλά προϊόντα. Η πλήρης αποσύνδεση, υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα οδηγήσει στην ενιαία εφαρμογή της ΚΑΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη, αμβλύνοντας θέματα ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών.
• Στην πρόταση της Κομισιόν για εξάλειψη των παρεμβατικών μηχανισμών που έχουν απομείνει (κατάργηση κοινοτικής παρέμβασης, εγγυημένων τιμών, ποσοστώσεων, τιμών εισόδου σε προϊόντα τρίτων χωρών) ο κ. Κοντός απαντά ότι ήδη οι παρεμβατικοί μηχανισμοί έχουν ατονήσει και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εφαρμόζονται στη χώρα μας. Δεν εφαρμόσαμε ποτέ τη δημόσια αποθεματοποίηση στο βόειο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ έχουμε να λειτουργήσουμε την παρέμβαση στα δημητριακά από το 1991. Οι εθνικές ποσοστώσεις παραγωγής αγελαδινού γάλακτος θα καταργηθούν ούτως ή άλλως το 2014, ενώ τέλος είμαστε υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης δοθείσης μάλιστα της τρέχουσας κατάστασης της διεθνούς αγοράς δημητριακών και ζωοτροφών, υπογραμμίζει ο κ. Κοντός.
• Οι προς χρηματοδότηση νέες δραστηριότητες που προστίθενται στα μέτρα ανάπτυξης της υπαίθρου (Πυλώνας ΙΙ) είναι καλοδεχούμενες, τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να προσθέσει όμως ότι το βασικό πρόβλημα συνίσταται στους περιορισμένους ίδιους πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website