ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΑΛ. ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 12 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΑΛ. ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
19 02 2008

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός απηύθυνε σήμερα, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας –Ρωσίας  που διοργανώνει ο ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που πραγματοποιείται 18 και 19 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Ο Υπουργός κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, στην ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στον αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και στις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της. 

     

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του:

 

«Θέλω να χαιρετήσω και να καλωσορίσω τον φίλο συνάδελφο Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, τους Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες που μετέχουν σήμερα στην πρώτη κοινή εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Ρωσίας.

 

Η παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας αυτές τις μέρες στη χώρα μας και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχαμε και ολοκληρώθηκαν απόλυτα ικανοποιητικά με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας  επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις άριστες σχέσεις των χωρών μας, που αντλούν δύναμη από την κοινή μας ιστορική πορεία, που είναι εδραιωμένες επάνω σε μία σταθερή βάση  ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Κοινή πεποίθηση των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας είναι ότι οι σημερινές συνθήκες, οικονομικές και πολιτικές, απαιτούν εμβάθυνση της εμπορικής και οικονομικής μας συνεργασίας πάνω σε βάσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και οφέλους των δύο κρατών. 

 

Αλλά και ανοίγουν νέους δρόμους συνεργασίας και προσέγγισης μεταξύ των χωρών μας ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ήδη αξιοσημείωτη εμπορική και οικονομική συνεργασία μας, που διέπεται από τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνέπειας». 

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κοντός αναφέρει τα εξής:

«Οι σχέσεις συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει επεκτείνονται σε ένα εύρος σημαντικών πεδίων, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της βιομηχανίας τροφίμων.

 

Ο τομέας των τροφίμων και των ποτών κατέχει, ως γνωστόν, σημαντική θέση στην εθνική παραγωγή, επιδεικνύοντας δυναμισμό, ευελιξία και ανταγωνιστικότητα.

Έχει την υψηλότερη συμβολή σε όλα τα βασικά μεγέθη της μεταποίησης, όπως οι πωλήσεις, η προστιθέμενη αξία, ο αριθμός των επιχειρήσεων και η οικονομία.

Καλύπτει το 25% του κύκλου εργασιών, κατέχει το 25% των συνολικών κεφαλαίων, παράγει το 24% της συνολικής προστιθέμενης αξίας και απασχολεί το 22% στο σύνολο του μεταποιητικού τομέα.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο τροφίμων – ποτών φαίνονται ελπιδοφόρες, στο βαθμό που  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της έντονα ανταγωνιστικής αγοράς, που έχει δημιουργηθεί εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, θα κερδίσουν το «στοίχημα» της ανταγωνιστικότητας στο βαθμό που θα διευρύνουν την εξωστρέφειά τους.

Και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να προβληθεί στις αγορές, εγχώριες και διεθνείς, η νέα εικόνα των ελληνικών προϊόντων, για τα οποία υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στρατηγική στήριξης και εκσυγχρονισμού.

Θεωρώ, λοιπόν, πως μπορούμε πραγματικά να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της αγοράς, αν συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μία οργανωμένη αγροτοδιατροφική βιομηχανία, με ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Ήδη, η μεταποιητική και εμπορική βιομηχανία, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και καταναλωτών έχει  αρχίσει να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα σύγχρονα δεδομένα».

 

Καταλήγοντας ο κ Κοντός στην ομιλία του αναφέρει τα εξής: 

«Είναι γεγονός πως το καταναλωτικό κοινό στρέφεται, όλο και με μεγαλύτερη ένταση, σε προϊόντα που πιστοποιημένα φέρουν εγγυήσεις για την ασφάλειά και τη ποιότητά τους.

Η στροφή αυτή έχει βάλει νέους κανόνες και στο σύστημα παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, παγκοσμίως.

 

Αναδεικνύει την ποιότητα σε απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει θέση το κάθε προϊόν  στην αγορά.

 

Απέναντι στα νέα δεδομένα, η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδανικών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

 

Διαθέτει, το συγκριτικό πλεονέκτημα της παράδοσης ενός μοντέλου διατροφής που επιστημονικά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένο.

 

Αλλά και μία πολύ σημαντική αγροτική παράδοση, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε ακόμα περισσότερο.  

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολουθεί, τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένη στρατηγική για να μετατρέψει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα σε ευκαιρίες, που ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον.

 

Στρατηγική περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας τομέα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά και βρίσκουν ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

 

Ήδη, όπως ανέφερα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μου με τον Ρώσο συνάδελφό του Αλεξέϊ Γκορντίεφ, το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων Ελλάδας-Ρωσίας είναι μεν αρνητικό για τη χώρα μου, με την επισήμανση όμως ότι το 2006 οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 12%, οι εξαγωγές μας σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο κατά 49%.

 

Η σημαντική αυτή βελτίωση του ελληνικού ισοζυγίου οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη δυναμική ανάπτυξη των εξαγωγών μας στην κατηγορία των Φρούτων και των Λαχανικών.

 

Το 2007 οι εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριά- γιαούρτια) οκταπλασιάσθηκαν, οι εξαγωγές ποτών (κυρίως κρασιών) διπλασιάσθηκαν και οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέση με το 2006.

Σημειώνω ακόμα ότι κατά την πενταετία 2003-2007 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αποτέλεσαν το 20% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας προς τη Ρωσία.

 

Θεωρώ, όμως, και απευθύνω έκκληση στους σημερινούς παριστάμενους ότι η συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα πρέπει να ενδυναμώνεται καθημερινά.

 

Μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει, δε, όλους τους επιμέρους κλάδους του αγροτικού τομέα, με έμφαση στους πιο σημαντικούς από αυτούς, όπως είναι τα σιτηρά, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το λάδι και οι βρώσιμες ελιές, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τυριά, το μέλι και πολλοί άλλοι.

 

Επίσης, θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ των Γεωπονικών Πανεπιστημίων των δύο χωρών, έτσι ώστε η επιστημονική γνώση και εμπειρία να στηρίξει αποτελεσματικά τους Ρώσους και τους έλληνες αγρότες στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής των προϊόντων μας, της φυτοπροστασίας και στην αναβάθμιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων μας.

 

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, μπορώ να σας αναφέρω πως σχεδιάζουμε τους επόμενους μήνες την οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής εκπροσώπων του αγροτικού τομέα (ιδιωτών και συνεταιριστών) στη Ρωσία, εκστρατεία προβολής και προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ώστε να καταστούν ακόμα πιο γνωστά στο Ρωσικό καταναλωτικό κοινό και τη δημιουργία δικτύου διανομής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά.

 

Ελλάδα και Ρωσία θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε διευκόλυνση στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οργανισμούς για την οικοδόμηση μίας πιο δυναμικής αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της βιομηχανίας τροφίμων.

 

Όλες οι πρωτοβουλίες αυτές κινούνται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης κα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία εκτιμώ ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυναμική με όφελος και για τις δύο πλευρές».

 

Μπορούμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες και να ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για τις χώρες μας, μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά.

 

Ελπίζω οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες που υπάρχουν και να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει η ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ρωσίας».

 

 

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website