ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Χαιρετισμός του Αλ. Κοντού στα εγκαίνια της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων-Ποτών-Τεχνολογίας
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 18 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Χαιρετισμός του Αλ. Κοντού στα εγκαίνια της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων-Ποτών-Τεχνολογίας Εκτύπωση E-mail
17 02 2008

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός πραγματοποίησε σήμερα  τα εγκαίνια της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων – Ποτών και Τεχνολογίας στο Εκθεσιακό Κέντρο EXPO ATHENS στην Ανθούσα  Αττικής.

  Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Κοντός, αναφέρθηκε στο νέο διατροφικό μοντέλο του σύγχρονου Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή, αλλά  και στη σημασία της παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της διεθνούς αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Κοντός, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν μία καλή θέση στο παγκόσμιο εμπορικό γίγνεσθαι, εκμεταλλευόμενο το ιδιαίτερο γνώρισμά τους, που δεν είναι άλλο, από την ποιοτική τους υπεροχή.  

Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού του Υπουργού:

«Με ιδιαίτερη χαρά, ανταποκρινόμενος στην ευγενική σας πρόσκληση παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω την 21η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών – Τεχνολογίας.

Μία Έκθεση, που μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας αποτελεί πλέον θεσμό στον κλάδο των εμπορικών διοργανώσεων.

Και στην οποία, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν ποικίλα εκθέματα τυποποιημένων προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού τυποποίησης.

Ο τομέας των τροφίμων και των ποτών κατέχει, ως γνωστόν, σημαντική θέση στην εθνική παραγωγή, επιδεικνύοντας δυναμισμό, ευελιξία και ανταγωνιστικότητα.

Έχει την υψηλότερη συμβολή σε όλα τα βασικά μεγέθη της μεταποίησης, όπως οι πωλήσεις, η προστιθέμενη αξία, ο αριθμός των επιχειρήσεων και η οικονομία.

Καλύπτει το 25% του κύκλου εργασιών, κατέχει το 25% των συνολικών κεφαλαίων, παράγει το 24% της συνολικής προστιθέμενης αξίας και απασχολεί το 22% στο σύνολο του μεταποιητικού τομέα.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο τροφίμων – ποτών φαίνονται ελπιδοφόρες, στο βαθμό που  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της έντονα ανταγωνιστικής αγοράς, που έχει δημιουργηθεί εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, θα κερδίσουν το «στοίχημα» της ανταγωνιστικότητας στο βαθμό που θα διευρύνουν την εξωστρέφειά τους.

Και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να προβληθεί στις αγορές, εγχώριες και διεθνείς, η νέα εικόνα των ελληνικών προϊόντων, για τα οποία - όπως θα σας αναπτύξω παρακάτω - υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στρατηγική στήριξης και εκσυγχρονισμού.

Θεωρώ, λοιπόν, πως μπορούμε πραγματικά να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της αγοράς, αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε μία οργανωμένης αγροτοδιατροφική βιομηχανίας, με ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Ήδη, η μεταποιητική και εμπορική βιομηχανία, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και καταναλωτών έχει  αρχίσει να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα σύγχρονα δεδομένα.

Έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στην ανάγκη για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων με την εισαγωγή συστημάτων HACCAP στις λειτουργίες της και ISO στις εγκαταστάσεις της.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των μεταποιητικών μονάδων έχει ενταχθεί στους κανονισμούς των κοινοτικών πλαισίων Στήριξης, με επιχορήγηση του Κεφαλαίου Ίδρυσης ή εκσυγχρονισμού στο 50% των επενδυθέντων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006 του Γ΄ ΚΠΣ και στο Μέτρο 2.1, που αφορά «Επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών προϊόντων» έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 1450 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.440.000.000 εκατ. € .

Σημαντικές ευκαιρίες ανοίγονται και με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», από το οποίο ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι και καλά οργανωμένοι, ώστε να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για δράσεις ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και προβολής της παραγωγής μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός, κ. Κοντός αναφέρει τα εξής:

«Είναι γεγονός πως το καταναλωτικό κοινό στρέφεται, όλο και με μεγαλύτερη ένταση, σε προϊόντα που πιστοποιημένα φέρουν εγγυήσεις για την ασφάλειά και τη ποιότητά τους.

Απέναντι στα νέα δεδομένα, η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδανικών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

 

Διαθέτει, το συγκριτικό πλεονέκτημα της παράδοσης ενός μοντέλου διατροφής που επιστημονικά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένο.

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολουθεί, τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένη στρατηγική για να μετατρέψει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα σε ευκαιρίες, που ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον.

 

 

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι πολύ ικανοποιητικά:

 

1. Τα προηγούμενα χρόνια, διαμορφώσαμε, για πρώτη φορά, στρατηγική για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, τον καπνό, το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, τα σιτηρά κ.α. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά «μάχη» για τη στήριξή τους.

 

2. Βγάλαμε από το περιθώριο την ελληνική κτηνοτροφία, βάζοντάς την σε τροχιά ανάκαμψης με ένα πακέτο σημαντικών μέτρων που δίνουν λύση σε χρόνια προβλήματα του κλάδου.

 

3. Δώσαμε και δίνουμε «μάχες» στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση Κανονισμών στήριξης της αγροτικής μας παραγωγής. Αξιοποιούμε κάθε ευρώ από τα προγράμματα για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την προβολή του αγροτικού μας τομέα.

 

4. Διαμορφώσαμε εθνική στρατηγική για τα βιολογικά προϊόντα και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή.

Βασική μας επιδίωξή ήταν και είναι να αναδειχθεί η βιολογική γεωργία, από δραστηριότητα του περιθωρίου που εξυπηρετεί μια περιορισμένη αγορά, στο προσκήνιο.

Να κάνουμε συνείδηση στους αγρότες ότι μπροστά στις αλλαγές που συντελούνται στη διεθνή αγορά και συνδέουν ευθέως την εμπορική αξία των προϊόντων και κατ’ επέκταση το εισόδημά τους με την ποιότητά, οι βιολογικές καλλιέργειες αποτελούν μια εναλλακτική γεωργική προσέγγιση που έχει ελπιδοφόρες προοπτικές.

 

5. Στηρίζουμε και προωθούμε τα προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που αναγνωρίζονται ευρέως πια ως μία από τις πιο αναγκαίες μορφές παραγωγικής διαδικασίες της σύγχρονης γεωργικής πρακτικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Μετά από συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος έχει παρουσιάσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας.

 

7. Δημιουργούμε νέες προοπτικές για τις εξαγωγές των επωνύμων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας προς τις διεθνείς αγορές.

 

8.Κλείνουμε την «πόρτα» στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ένα θέμα που τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε αντιμετωπίσει με μεγάλη αυστηρότητα και υπευθυνότητα, ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι κάθετα αντίθετο στην κυκλοφορία γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

 

9.Στηρίζουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, παραγωγής, έρευνας, προβολής τα ποιοτικά και ασφαλή εκείνα αγροτικά προϊόντα που ζητά επιτακτικά μία μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού της χώρας μας και του εξωτερικού.

 

10.Διαμορφώσαμε και υλοποιούμε στρατηγική ανάπτυξης για τη στήριξη της «άλλης γεωργίας». Δηλαδή, τις τοπικές και παραδοσιακές, στην πλειοψηφία τους μη επιδοτούμενες, καλλιέργειες σε όλη την περιφέρεια, τις οποίες οι πολίτες επί σειρά ετών αγνοούσαν παρά την υψηλή τους ποιότητα και διατροφική αξία».

Κλείνοντας ο Υπουργός κ. Κοντός, επεσήμανε ότι:  

«Στόχος των δράσεων που αναλαμβάνουμε, προς κάθε κατεύθυνση, είναι να δημιουργήσουμε μία στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και το μέλλον της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας». 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website