ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Agrotica 2008: Ομιλία του ΥΠΑΑΤ με θέμα "Κλιματική αλλαγή και γεωργία"
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 17 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Agrotica 2008: Ομιλία του ΥΠΑΑΤ με θέμα "Κλιματική αλλαγή και γεωργία" Εκτύπωση E-mail
08 02 2008

Κυρίες και κύριοι,

 

Είναι γεγονός ότι το κλίμα της γης αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένο, αλλά το βιώνουμε όλοι.

Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και οι άνθρωποι της υπαίθρου, σε όλες τις γωνιές της γης.

Η αλλαγή αυτή έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τις ανθρώπινες χρήσεις.

Έχει, δε, επιπτώσεις τόσο σε οικολογικό επίπεδο, αφού τίθενται ανοιχτά πλέον από τους επιστήμονες προβληματισμοί για το μέλλον του πλανήτη, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Επηρεάζει νευραλγικούς τομείς όπως είναι η γεωργία και η αλιεία, η ενέργεια, ο τουρισμός, ενώ είναι προφανείς και οι κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η γεωργία συντελεί σε σχετικά μικρό ποσοστό, περίπου 8,7%, στη συνολική εκπομπή αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπεύθυνου για την αλλαγή του κλίματος.

Αντίθετα, όμως, οι συνέπειες στον αγροτικού τομέα λόγω των κλιματικών αλλαγών εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα και με πολύ έντονο και ακραίο τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό καταβάλλεται μία παγκόσμια προσπάθεια, ώστε να αποφύγουμε μία μεγαλύτερης έκτασης κλιματική αλλαγή, από αυτή που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστεί εδώ και αρκετά χρόνια τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Διεθνές επίπεδο, στη «μάχη» κατά της αλλαγής του κλίματος.

Για την επιτυχία του στόχου αυτού έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων, που επικροτήθηκε πλήρως από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το θέμα αποτελεί πλέον προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», η οποία στο health check της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρόκειται να συζητήσει μεταξύ άλλων ειδικά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του κόσμου των οποίων η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται άρρηκτα στη γεωργία, έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε  πιο συχνά ζημιογόνα για τον αγροτικό τομέα γεγονότα μεγάλης έντασης.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά πως τα πρώτα αποτελέσματα από την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και την έντονη ξηρασία του φετινού καλοκαιριού είναι, ήδη, εμφανή.

Ήδη, παρατηρείται μία σημαντική πτώση στην παραγωγή σταφυλιών (30%), ελαιολάδου (20%), δημητριακών και βαμβακιού (15-20%)

Είναι προφανές, πως απέναντι στο φαινόμενο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχοντας επίγνωση της κατάστασης, προσαρμόζει την πολιτική του στις νέες ανάγκες, που προκύπτουν από τις πρώτες κλιματικές αλλαγές.

Έχει σχέδιο δράσης, που αφορά όλες τις πτυχές του προβλήματος που παρατηρείται.

Ένα από τα βασικά  «εργαλεία» αυτού του σχεδίου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών, αποτελεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  ανέρχεται στο πολύ σημαντικό ποσό των 6 δις. Ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρομολογεί μέτρα και δράσεις που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, παράλληλα με την αγροτική δραστηριότητα.

Οι δράσεις αυτές αφορούν τόσο στην προσαρμογή του αγροτικού τομέα στις κλιματικές αλλαγές, όσο και στη μείωση των εκπομπών αερίων γεωργικής προέλευσης που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στις κλιματικές αλλαγές θα εφαρμοστούν μέτρα, όπως:

-          Η διαχείριση Υδατικών Πόρων. Συντήρηση, εκσυγχρονισμός και κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση φαινομένων πλημμυρών και ξηρασίας.

-          Η ορθολογικότερη χρήση του νερού ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών και τις επιτρεπόμενες ποσότητες για κάθε περιοχή.

-          Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

-          Η διατήρηση της βιοποικιλότητας που κινδυνεύει άμεσα από την κλιματική μεταβολή.

Για τη μείωση των εκπομπών αερίων που οφείλονται στην Γεωργία λαμβάνονται μέτρα για:

-          Τη στήριξη και επέκταση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Στόχος είναι η  βελτίωση του ισοζυγίου των αερίων του θερμοκηπίου μέσω της αύξησης της οργανικής ουσίας των εδαφών και της μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και μεθανίου.

-          Συστήματα διαχείρισης ζωικών απορριμμάτων.

-          Μείωση κατά 30% των εφαρμοζόμενων ποσοτήτων λιπασμάτων σε σχέση με τη γραμμή βάσης, που θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και συνεπώς στην άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών.

-          Προώθηση γεωργικών πρακτικών και ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης.

-          Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πέραν αυτών, έμφαση δίνεται στη μείωση γενικά των εκπομπών αερίων που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ήδη, με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών της κατά την περίοδο 2008-2012 σε 25% σε σχέση με το έτος βάσης (1990 για το CO2, CH4 και N2O).

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προβλέπονται:

-          Η δάσωση γεωργικών και μη γεωργικών γαιών, ώστε με την αύξηση της μόνιμης φυτικής μάζας με είδη που είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες να μειωθεί το ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακα.

-          Η προώθηση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

-          Η αξιοποίηση βιομάζας γεωργοκτηνοτροφικής και δασικής προέλευσης.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, δίνουμε έμφαση στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων αγροτών.

Με συντονισμένες προσπάθειες πετύχαμε την έγκριση προγραμμάτων στήριξης έκτακτων αναγκών (ΠΣΕΑ) και μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταφέραμε να καταβάλουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά χρηματικά ποσά για τη στήριξη των πληγέντων.

Επίσης, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών φαινομένων – παγετός, χαλάζι – αναπτύσσει προγράμματα Ενεργητικής Προστασίας, δίνοντας επιδοτήσεις για αντιπαγετικούς ανεμιστήρες και αντιχαλαζικά δίκτυα. 

Κυρίες και κύριοι,

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ορθή και αποτελεσματική υλοποίηση όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών.

Παράλληλα, όμως, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να δώσουμε στον κόσμο της υπαίθρου, με τον οποίο καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή, να συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Πέραν των δράσεων, που εμείς ως Πολιτεία λαμβάνουμε, όπως οφείλουμε άλλωστε, δίνουμε έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας.

Θέλουμε τους αγρότες συμμάχους μας στην προσπάθεια που κάνουμε, ευαισθητοποιημένους απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα που μας αφορούν όλους εμάς και τα παιδιά μας.

Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να δουλεύουμε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί.

Σας ευχαριστώ

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website