ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ |
---|
Εκδήλωση-ενημέρωση στην Agrotica για το μοσχαρίσιο κρέας ποιότητας |
31 01 2008 | |
Εκδήλωση-ενημέρωση στην Agrotica για το μοσχαρίσιο κρέας
ποιότητας Εκδήλωση-ενημέρωση
για το μοσχαρίσιο κρέας ως κεντρικό
σημείο της διατροφής του ανθρώπου, οργανώνεται στην αίθουσα Corona (περίπτερο 11, 1ος όροφος), μέσα στην Agrotica-Θεσσαλονίκη, την Κυριακή, 10 Φεβ 2008,
στις 11.00, με ομιλητή τον ομότ.
καθηγητή Γεωργάκη Σπύρο (Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ). Κεντρικό σημείο της διατροφής του ανθρώπου αποτελεί το κρέας και μάλιστα των βοοειδών. Στην
ΕΕ (των 15) καταναλώνονται περίπου 35 εκατ. τόνοι κρέατος που αντιστοιχεί σε 92
κιλά κρέατος ετησίως κατΆ άτομο. Το κρέας των βοοειδών στα πλαίσια της
γεωργικής παραγωγής της ΕΕ, αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα (μετά τα γαλακτοκομικά προϊόντα) αντιπροσωπεύοντας το 10% της συνολικής
γεωργικής παραγωγής. Και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Το κρέας είναι το μόνο τρόφιμο το οποίο προσφέρει στον άνθρωπο πλήρεις πρωτεϊνες
και μάλιστα σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή: 1 χλγ μοσχαρίσιο κρέας προσφέρει στον
καταναλωτή περίπου 200 γρμ πλήρων πρωτεϊνών.
Όμως, το βόειο κρέας προσφέρει στον καταναλωτή και άλλα πολύτιμα συστατικά όπως
ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι
περιεκτικότητά του σε σίδηρο και μάλιστα στην πλέον αφομοιώσιμη μορφή Η
διαθεσιμότητά του είναι 15 – 35% όταν ο σίδηρος των φυτικής προέλευσης τροφίμων
είναι μόνο 2% περίπου. Η περιεκτικότητα του βόειου κρέατος σε λιπώδη ιστό είναι
από τις χαμηλότερες που υπάρχουν, εξαρτάται όμως από τον τρόπο διατροφής των
ζώων. Η περιεκτικότητα του άπαχου βοείου κρέατος σε χοληστερίνη είναι ιδιαίτερα
χαμηλή (45-65 mg /100 gr κρέατος). Μοσχαρίσιο
κρέας ελληνικής εκτροφής προσφέρουν στην ελληνική αγορά πιστοποιημένες μονάδες από
τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ-AGROCERT) κατά το πρότυπο Agro 5.1. Στον επίσημο
κατάλογο του ΟΠΕΓΕΠ αναγράφονται 21 περίπου μονάδες εκτροφής και επεξεργασίας
μοσχαρίσιου κρέατος ποιότητας, από τις οποίες οι 12 μονάδες, σε συνεργασία,
οργανώνουν την εκδήλωση της Κυριακής, 10 Φεβ 2008, για τους κρεοπώλες και
καταναλωτές αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Με
την λήξη της εκδήλωσης το Αγρόκτημα ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ (Αγ.Μαρίνα) και το Εκτροφείο
Μόσχων ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ (Ταγαροχώρι), με την μαγειρική επιμέλεια του Βασίλη Σαμιωτάκη
θα δώσουν την ευκαιρία στους παριστάμενους να δοκιμάσουν το τρυφερό, υγιεινό
μοσχαρίσιο κρέας από μοσχάρια ελληνικής εκτροφής. |