ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Ανεβασμένες οι τιμές γάλακτος
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 14 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Ανεβασμένες οι τιμές γάλακτος Εκτύπωση E-mail
25 01 2008

Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι την τρέχουσα περίοδο οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓ το 2008, οι τιμές θα κυμαίνονται περί τα 45 λεπτά/κιλό. Άνοδος λίγων λεπτών από πέρυσι καταγράφεται και για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Ωστόσο οι ανάγκες των κτηνοτρόφων είναι εξαιρετικά μεγάλες, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, γεγονός που τους οδηγεί σε δυναμικές κινητιοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τον περασμένο Ιούλιο η μέση τιμή για το αγελαδινό γάλα που καταγράφηκε έφτασε τα 37,14 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό, τη στιγμή που ένα χρόνο πριν, η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 34,14 λεπτά του ευρώ. Για το μήνα Νοέμβριο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή έφτασε τα 43,61 ευρώ, ενώ πολύ πιθανό θεωρούν από τον Οργανισμό τη σταθεροποίηση της τιμής σε αυτά τα επίπεδα, για το αμέσως επόμενο διάστημα ως αποτέλεσμα της μείωσης των αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ, λόγω κυρίως της τεράστιας ζήτησης σε πρώτες ύλες γαλακτοκομικών εκ μέρους χωρών, όπως η Κίνα και οι Ινδίες.

Η κατάσταση στην αγορά του αγελαδινού ενδέχεται να επηρεάσει και τις μέσες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε επίπεδα λίγο κάτω από το 1 ευρώ το κιλό. Επίσημα στοιχεία για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο θα προκύψουν το αργότερο ως τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ με τα έως τώρα στοιχεία η αύξηση στις τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο θα κυμανθεί από 5-10 λεπτά του ευρώ.

Και στην Ευρώπη εξάλλου, η κατάσταση παρουσιάζεται πανομοιότυπη, με βασική αιτία εκτόξευσης των τιμών γενικότερα, τη μείωση των αποθεμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω κυρίως της τεράστιας ανάγκης για πρώτες ύλες.

Κινητοποιήσεις

Ωστόσο οι σχετικά αυξημένες τιμές στο γάλα δεν είναι ικανές να «παρηγορήσουν» τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, κυρίως λόγω της «κούρσας» στις τιμές των ζωοτροφών και της εν γένει αύξησης του κόστους παραγωγής. Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους αρχίζοντας χθες από τα Γιάννενα.  Συγκρότησαν δε πανελλαδική επιτροπή συντονισμού αποτελούμενη από τρεις (3)εκπροσώπους των κτηνοτροφικών οργανώσεων από τη Μακεδονία, δύο (2) από τη Θεσσαλία, δύο (2)από την Πελοπόννησο, δύο (2)από την Ήπειρο, έναν(1)από τη Στερεά Ελλάδα και έναν (1)από την Κρήτη.

Η επιτροπή πέρα από την προσπάθεια προβολής των αιτημάτων στην κοινω­νία θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Το ψήφισμα που υπέγραψαν οι κτηνοτρόφοι, αναφέρει τα εξής: «Η κτηνοτροφία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας της χώρας και στη σημερινή εποχή στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει η σχέση της φυτικής και ζωικής παραγωγής υπέρ της δεύτερης.

Η κτηνοτροφία είναι καθοριστικός παράγοντας για να μείνουν οι Έλληνες στον τόπο μας από το Καστελόριζο έως τον Έβρο και να συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η κτηνοτροφία μπορεί να σταματήσει τη δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού που τροφοδοτεί την ανεργία, την υποαπασχόληση στη χώρα μας.

Σήμερα, η κτηνοτροφία στη χώρα μας περνάει την χειρότερη μεταπολεμική κρί­ση, ως αποτέλεσμα του ότι έμεινε απροστάτευτη από την απουσία Εθνικών υποστηρικτικών μηχανισμών στην εισαγόμενη κατά βάση κρίση των δημητριακών καρπών που ο διπλασιασμός των τιμών τους εκτινάσσει στα ύψη, το κόστος παραγωγής γά­λακτος και κρέατος με αποτέλεσμα να μη μείνει πλέον εισόδημα για τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Αντιθέτως στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα δίκτυο ΚΑΡΤΕΛ και στο γάλα και στο κρέας που λυμαίνονται και το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου και τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Δεν δόθηκε μέχρι σήμερα από την πολιτεία καμιά υποστηρικτική βοήθεια για την οργάνωση του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, ώστε οι κτηνοτροφικές συνεταιριστικές οργανώσεις του να καταφέρουν να παρέμβουν μεταξύ παραγωγής και κατα­νάλωσης ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα της ΚΑΡΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ της αγροτικής οικονομίας.

Γι' αυτό διεκδικούμε

1.Αύξηση των τιμών του γάλακτος και συγκεκριμένα τουλάχιστον για το πρόβειο γάλα 1,25 ?/κιλό, για το γίδινο γάλα 0,80 ?/κιλό και για το αγελαδινό γάλα 0,55 ?/κιλό. Με τις τιμές αυτές τουλάχιστον διατηρούμε το περσυνό εισόδημα που ήδη ήταν χαμηλό.

2.Αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων που είναι καθηλωμένες εδώ και 20 χρόνια.

3. Επιδότηση όλων των ζωοτροφών και οικονομική ενίσχυση λόγω απώλειας του εισοδήματος, στα 50? για το αιγοπρόβατα και στα 300? για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

4. Να ενταθούν οι έλεγχοι στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης γάλακτος και να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στο κρέας. Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή ταυ μέτρου των ταμειακών μηχανών στα κρεοπωλεία με αναγραφή των ντόπιων ή εισαγόμενων κρεάτων.

5. Στήριξη και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για ίδρυση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων. Για έργο μέχρι 60.000 ευρώ να μη χρειάζονται σχέδια βελτίωσης. Να προχωρήσει άμεσα η νομιμοποίηση όλων των σταυλικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδι­κασίες.

6. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η επιβολή φόρων τέλους ακίνητης περιουσίας και στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

7. Η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων να επεκταθεί και στη ζωική παραγωγή όπως και στη φυτική.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website