ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Τα χρήσιμα συμπεράσματα της ημερίδας «Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, έλεγχος – ασφάλεια»
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 9 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Τα χρήσιμα συμπεράσματα της ημερίδας «Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, έλεγχος – ασφάλεια» Εκτύπωση E-mail
23 01 2008

Τα χρήσιμα συμπεράσματα της ημερίδας «Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, έλεγχος – ασφάλεια»

Χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα εξήχθησαν κατά την ημερίδα με θέμα «Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, έλεγχος – ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου με τη διοργάνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας και τον Σύλλογο Εμπόρων Ιδιωτών Γεωπόνων και Τεχν. Γεωπονίας Ν. Σερρών.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Στη χώρα μας είναι εγκεκριμένα για χρήση 1942 διαφορετικά σκευάσματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ.π.) σύμφωνα με το Π.Δ. 115/1997, το οποίο εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 91/414/ΕΟΚ Τα σκευάσματα αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες φυτοπροστασίας των καλλιεργειών της χώρας μας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γίνονται έλεγχοι βάσει προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην παραγωγή, διακίνηση και χρήση των φ.π. Επίσης γίνονται έλεγχοι υπολειμμάτων φ.π. στα φυτικούς ιστούς. Έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια η υγεία του καταναλωτικού κοινού. Στις διαπιστούμενες παραβάσεις επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση 3 έως 12 μήνες) και διοικητικές (πρόστιμα 300 έως 30.000 ευρώ) ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

2. Η ασφάλεια των φ.π. εμπλέκει όλους τους κρίκους της αλυσίδας φυτοπροστασίας: α). τη βιομηχανία που πρέπει να αναπτύσσει αποτελεσματικά φ.π., χαμηλής τοξικότητας για το χρήστη και  φιλικά προς το περιβάλλον, β) τους εμπόρους, διακινητές φ.π. που πρέπει να είναι καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό (γεωπόνοι και τεχν. γεωπονίας) και να παρέχουν συμβουλές - εποπτεία και γ) τους χρήστες φ. π. που πρέπει ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των φ.π. λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.

3. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας διεξάγουν από το 2005 πιλοτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου δημιουργήθηκε και πιστοποιήθηκε με το Γερμανικό πρότυπο DIN 32781 η βαμβακερή φόρμα ΑΙΓΙΣ, προσαρμοσμένη στα Ελληνικά αγροτοκλιματολογικά δεδομένα έτσι ώστε να προστατεύεται ο χρήστης φ.π. Το πρόγραμμα συνεχίζεται.

4. Η χώρα μας χρειάζεται την ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης ψεκαστών που ήδη υπάρχει σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι θεσμοθετημένοι Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής καθώς και τα Πιστοποιημένα Συστήματα καλλιεργειών πρέπει να εφαρμόζονται σε μεγαλύτερη έκταση.

5. Ο Ε.ΣΥ.Φ. διαπίστωσε, μετά από έρευνα, την εισαγωγή - διακίνηση φ.π. που δεν έχουν έγκριση στη χώρα μας κυρίως από τη Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) όπου καταστράφηκαν χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών. Η εισαγωγή – διακίνηση και χρήση παράνομων φ.π.  έχει σαν αποτέλεσμα την αμφίβολη προστασία - πιθανή καταστροφή της φυτικής παραγωγής και την αύξηση των κινδύνων για τον καταναλωτή, τον αγρότη - χρήστη και το περιβάλλον. Εισαγωγή – διακίνηση φ.π. από άλλες χώρες μπορεί να γίνεται νόμιμα, με τη διαδικασία των παράλληλων εισαγωγών έτσι ώστε να ελέγχεται η ποιότητα αυτών.

Τόσο η μη ορθή χρήση εγκεκριμένων φ.π. όσο και η χρήση παράνομων φ.π. μπορεί να έχει βλαβερές, μη αναστρέψιμες συνέπειες κυρίως στην υγεία του αγρότη – χρήστη αλλά και στην υγεία του καταναλωτή που εξαρτώνται από την τοξικότητα του σκευάσματος (οξεία, υποχρόνια, χρόνια) και τον τρόπο εισόδου του στον ανθρώπινο οργανισμό. Η προσεκτική ανάγνωση των φράσεων κινδύνου R και ασφαλείας S που σημειώνονται στην ετικέτα των φ.π. και η λήψη των ενδεδειγμένων ατομικών μέσων προστασίας είναι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας των αγροτών.
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website