Η νέα νομοθεσία συνοδεύτηκε από καταιγισμό ανακλήσεων μέσω του συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης (RASFF) ανασφαλών τροφίμων επειδή περιείχαν αλλεργιογόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα της τελευταίας εβδομάδας του 2007 είχαμε 7 στις 10 ανακλήσεις Πανευρωπαϊκά να αφορούν παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα αλλά και στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να έχουμε άλλες 7 συνολικά ανακλήσεις που αφορούσαν τρόφιμα κοινής κατανάλωσης ( γιαούρτια, μπισκότα, σοκολάτες, μακαρόνια, ιχθηρά, έτοιμες σούπες κά).
Το εργαστήριο Food Allergens Laboratory στο Ρέθυμνο (www.foodallergenslab.com), είναι το μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο που εκτελεί τις όλες τις αναλύσεις για παρουσία και των 14 αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.