ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η ΔΗΩ για τη Βιολογική Γεωργία στο Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 20 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η ΔΗΩ για τη Βιολογική Γεωργία στο Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» Εκτύπωση E-mail
18 01 2008

Η ΔΗΩ για τη Βιολογική Γεωργία στο Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού ΥΑΑΤ, κου Κοντού, αλλά και του Υφυπουργού κου Κιλτίδη σε πρόσφατη συνάντηση των φορέων της πιστοποίησης της Βιολογικής Γεωργίας ήταν σαφείς: ‘’όχι μόνο δεν θα υπάρξουν περικοπές, αλλά θα ικανοποιηθούν και χρόνια αιτήματα του κλάδου για παροχή κινήτρων και μέτρα προώθησης της βιολογικής γεωργίας, σχετικά με περαιτέρω ενίσχυση για επενδύσεις, για στήριξη της δαπάνης πιστοποίησης, για δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης, για μελέτες και έρευνες αγοράς κλπ».

Αντ’ αυτού, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τo χώρο της βιολογικής γεωργίας, με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στα πλαίσια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αντί για αύξηση των μέτρων στήριξης στη βιολογική γεωργία, αντί έστω της διατήρησης των μέχρι τώρα ενισχύσεων, έχουμε μια θεαματική και δραστική μείωση των επιδοτήσεων:

α) Στην φυτική παραγωγή, τα κηπευτικά και τα οπωροφόρα, εξαιρούνται ολοκληρωτικά των επιδοτήσεων, την στιγμή που είναι οι δύο βασικές κατηγορίες που χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση για πολλούς λόγους (έλλειψη μεγάλης τεχνογνωσίας, ευπάθεια κλπ).

Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε σαν χώρα τρομακτικά ελλειμματικοί στις κατηγορίες αυτές, με συνέπεια να διακινούνται στην αγορά μας παρόμοια προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο γίνεται και για τα όσπρια.

β) Στην βιολογική κτηνοτροφία, οι τιμές που προβλέπονται για τα πρόβατα είναι μειωμένες κατά 60% και για τις αίγες 75%! Την στιγμή που το κόστος των βιολογικών ζωοτροφών έχει ανέβει κατακόρυφα, οι τιμές αυτές είναι πραγματικά χωρίς κανένα ενδιαφέρον και απογοητεύει πιθανούς ενδιαφερόμενους για ένταξη.

Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε και την παράλληλη έλλειψη ενδιαφέροντος για την παραγωγή ζωοτροφών που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Για τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής και τα χοιρινά, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνοντας τα προηγούμενα λάθη τους και τις παρενέργειες των μέτρων, μηδενίζουν τις επιδοτήσεις, αντί να θέσουν τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις που θα ευνοήσουν τους σοβαρούς κτηνοτρόφους του κλάδου.

Θεωρούμαι ότι ο σχεδιασμός του ΥΑΑΤ, ο οποίος δυστυχώς, ανακοινώνεται χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία ενημέρωση των φορέων του χώρου στις μέχρι τώρα συναντήσεις, θα είναι καταστροφικός για το μέλλον και την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Είναι πραγματικά λυπηρό ο προγραμματισμός για τα επόμενα 6 χρόνια 2007-2013, που αφορά αρκετές χιλιάδες αγρότες, γεωπόνους συμβούλους, εταιρείες εμπορίας, καταστήματα, φορείς πιστοποίησης και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, να γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Με τα προτεινόμενα αυτά μέτρα όχι απλώς σταματάει η στήριξη και η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας αλλά υπονομεύεται η ίδια η ύπαρξή της. Από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις και συσκέψεις των συντελεστών και φορέων του χώρου που έχουν πραγματοποιηθεί, προκύπτει ως κοινή διαπίστωση όλων, εκτός από την ανησυχία και την απογοήτευσή τους για την μελλοντική πορεία του κλάδου, η θέληση τους να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα αποτρέψουν την εφαρμογή των παραπάνω προτεινόμενων μέτρων.

Συγκριτικός πίνακας των ισχυόντων επιδοτήσεων με τις προτεινόμενες τιμές για το 2008:

Καλλιέργεια

?/στρ.
2006

?/στρ.
2008

Eλαιώνες ελαιοπαραγωγής

72,2

41,1

Ελαιώνες για επιτραπέζια ελιά

90,0

72

Κρόκος

90,0

0

Αμπέλι επιτραπέζιο

90,0

88,5

Αμπέλι οινοποιήσιμο

90,0

70,9

Σταφίδα

90,0

63,1

Μηλοειδή,
πυρηνόκαρπα,
λοιπές δενδρώδεις

90,0

0


Ακρόδρυα
(καστανιές,
φουντουκιές,
καρυδιές)

40,0

0

Εσπεριδοειδή

90,0

0

Κηπευτικά,
μποστανικά,
σπαράγγι,
φράουλες,
μηδική

60,0

0

Αραβόσιτος
αρδευόμενος
(για βρώση)

60,0

52,7

Αραβόσιτος
αρδευόμενος
(για ζωοτροφή)

60,0

58,5

Βαμβάκι

60,0

58,5

Μηδική αρδευόμενη

60,0

40,8

Oσπρια

33,5

0

Σιτηρά και λοιπές ξηρικές καλλιέργειες

33,5

10,6

Κτηνοτροφικά
σιτηρά
και
λοιπές
κτηνοτροφικές
ξηρικές καλλιέργειες

33,5

14,7

Αρωματικά-
Φαρμακευτικά

33,5

0



All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website