ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow O Aλ. Κοντός για τις επιδοτήσεις των αγροτών
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 148 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
O Aλ. Κοντός για τις επιδοτήσεις των αγροτών Εκτύπωση E-mail
15 01 2008

O Aλ. Κοντός για τις επιδοτήσεις των αγροτών

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα ημερήσιας  εφημερίδας που αναφέρεται στις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος  Κοντός, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

 

Α. «Προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία, ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας, στηριζόμενο σε ανακριβής πληροφορίες, κινδυνολογεί και κάνει αναφορές περί αναστολής πληρωμών και περιορισμών των επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες, χωρίς καμία τέτοια επίσημη πληροφορία να υπάρχει από πλευράς Ε.Ε., αλλά και να έχει προκύψει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

Απεναντίας, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να βελτιωθεί το σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων, γεγονός που αναγνωρίζεται επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος για τη Γεωργία κ. Mariann Fischer Boel, στις 21 Νοεμβρίου του 2007, κατά τη δημόσια ακρόασή της στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COCOBU), αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές στα εκκρεμή θέματα του ΟΣΔΕ, δίδοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Επίτροπος ανέφερε τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν από την κακή ποιότητα των ελέγχων για την καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της από τους ελέγχους που διεξάγονται πλέον, τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα προχωρεί σταθερά στην πλήρη εφαρμογή ενός αξιόπιστου Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του 2008 και τηρεί τα συμφωνηθέντα στο σχέδιο δράσης.

Τέλος, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό, με ημερομηνία 8-1-2008, η Επίτροπος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με βάση τα στοιχεία που μου έχουν διαβιβαστεί, γνωρίζω ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης και ότι ειδικότερα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην οργάνωση των επιτόπιων ελέγχων…».

 

Β. Όσον αφορά το ότι η χώρα μας δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (LPIS) και γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), αποτελεί γεγονός που ίσχυε επί σειρά ετών, με αποκλειστική ευθύνη των Κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Για την απόκτηση αξιόπιστου συστήματος ΟΣΔΕ, εκπονήθηκε τα τελευταία χρόνια σχέδιο δράσης (Action Plan) μεταξύ των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο προσδιορίζονται τα βήματα και οι στόχοι υλοποίησης ενός σύγχρονου συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων και γεωγραφικών πληροφοριών, με το οποίο θα καταβάλλονται στη χώρα μας οι κοινοτικές επιδοτήσεις και το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2009.

Το εν λόγω σχέδιο δράσης υλοποιείται κανονικά από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Γ. Σχετικά με την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 550 εκατ. ευρώ για αδυναμία τήρησης των κοινοτικών προδιαγραφών σχετικά με τον έλεγχο των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου της Ε.Ε, επισημαίνεται ότι η εν λόγω ποινή δεν έχει καμιά σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι σημαντικά πρόστιμα και υψηλοί καταλογισμοί ύψους 1 δις. ευρώ για μη τήρηση των Κοινοτικών Κανονισμών στον αγροτικό τομέα και πλημμελή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), αναφέρονται στην περίοδο πριν το 2004 και συγκεκριμένα στα χρόνια 1997-2004.

            Κατόπιν τούτων, που επισημαίνονται προς αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να επαναλάβω  πως πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης και η διασφάλιση της ομαλής απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και των κοινοτικών ενισχύσεων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες».

 

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website