ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ arrow Δωδεκάλογος υπέρ βάμβακος
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 12 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Δωδεκάλογος υπέρ βάμβακος Εκτύπωση E-mail
19 08 2007

Δωδεκάλογος υπέρ βάμβακος

Του Παναγιώτη Παλαιολόγου (*)

Επειδή το τελευταίο διάστημα γίνονται "επιθέσεις" από τον αθηναϊκό Τύπο εναντίον του βαμβακιού, θα ήθελα να αναφερθώ στους πολύ σοβαρούς λόγους που κατά την άποψη μας πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, θα θέλαμε να δώσουμε 12 λόγους - απαντήσεις αναφορικά με το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για οικονομικοκοινωνική σημασία της καλλιέργειας του βαμβακιού στην Ελλάδα, όταν ορισμένοι κύκλοι ζητούν να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια:

 

1. Η τιμή του συσπόρου βαμβακιού ήταν περίπου 100 δρχ/κιλό (ήτοι 0,2930 ευρώ/κιλό) κάθε χρόνο.

2. Εν συγκρίσει με το καλαμπόκι ή το τριφύλλι ή τα τεύτλα που θέλουν τριπλάσια ποσότητα νερού, το βαμβάκι δεν είναι υδροβόρα καλλιέργεια.

3. Από τον Πηνειό ποταμό, όλο το χειμώνα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού πηγαίνουν στη θάλασσα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα φράγμα, ούτε μία λιμνοδεξαμενή αριστερά και δεξιά του Πηνειού ποταμού, ούτε ένα έργο ώστε τα νερά του Πηνειού ποταμού να τροφοδοτήσουν παραποτάμου στον κάμπο της Καρδίτσας, στον κάμπο των Τρικάλων, στον κάμπο της Λάρισας. Και φταίει για όλα το βαμβάκι; Στη γειτονική μας Αλβανία πριν πολλά χρόνια ο Εμβέρ Χότζα δημιούργησε ένα φράγμα και έστελνε το νερό στο βουνό για να ποτίζουν το καλοκαίρι οι αγρότες τις μηλιές τους. Εμείς εδώ στον θεσσαλικό κάμπο δεν βλέπουμε πουθενά να υπάρχουν αντίστοιχα έργα. Τα βλέπει κάποιος άλλος;

4. Όντως η Θεσσαλία δεν έχει ανάγκη της εκτροπής του Αχελώου. Εάν, όμως, γίνουν άλλα, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας έργα.

5. Η εταιρεία μας έχει αναπτύξει έρευνα που αποδεικνύεται ότι το βαμβάκι θέλει τη μισή ποσότητα σε νερό από ό,τι παλαιότερα. Τούτο οφείλεται: α) στις νέες ποικιλίες που θέλουν το πολύ 3 ή 4 νερά εν συγκρίσει με τις παλαιές ποικιλίες που ήθελαν 8 νερά για πότισμα (εδώ βλέπετε τα λάθη του κράτους μας) και β) στο υλικό, το οποίο αν πέσει στο χώμα βοηθάει το φυτό ώστε να θέλει πολύ μικρότερη ποσότητα νερού.

6. Βαμβάκι και καύσωνας: Επανειλημμένα αναφέρουμε ότι το βαμβάκι παίζει πολλούς και διάφορους σπουδαίους ρόλους. Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση "Christian Aid" λέει ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν έως το 2050 εξαιτίας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την προπερασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία στο θεσσαλικό κάμπο ήταν υπό σκιά 42-46°C και στον ήλιο 54-60°C, σκεφτείτε τι θα γινότανε αν δεν υπήρχε το βαμβάκι.

7. Βαμβάκι και δάση: Μετά τα δάση, αυτό που μας δίνει ζωή και οξυγόνο στην Ελλάδα είναι το βαμβάκι διότι σπέρνεται το Μάρτιο-Απρίλιο και συλλέγεται Οκτώβριο-Νοέμβριο. Άρα είναι το μόνο ετήσιο φυτό με τόση μεγάλη διάρκεια.

8. Βαμβάκι και άνθρωποι: Σκεφτείτε τους Θεσσαλούς να πεθαίνουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, είτε αυτοί είναι νέοι είτε αυτοί είναι γέροι. Ποιο θα ήτανε το κόστος στην πολιτεία μας;

9. Βαμβάκι και ζωοτροφή: Είναι γεγονός ότι από το βαμβακόσπορο παράγεται μία άριστη ζωοτροφή, η βαμβακόπιτα για τα ζώα. Φαίνεται ότι για ορισμένους είναι καλύτερα τα ζώα να σιτίζονται με ξένες μεταλλαγμένες ζωοτροφές, με ό,τι συνέπειες μπορούν να υπάρξουν στη νέα γενιά με το γάλα ή τα τυριά και τα γιαούρτια.

10. Βαμβάκι και βαμβακέλαιο: Είναι γεγονός ότι είναι καλύτερα να τρώνε οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις βαμβακέλαιο (είναι πολυακόρεστο), παρά αμφιβόλου προελεύσεως εισαγόμενα σπορέλαια (όπως π.χ. φοινικέλαιο που βλάπτει και την καρδιά των ανθρώπων).

11. Βαμβάκι και μέλι: Τα βαμβακοχώραφα δίνουν μια ανάσα τροφής και για τους μελισσοκόμους μας την περίοδο του καλοκαιριού.

12. Βαμβάκι και οικονομία: Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς εκτενώς σε στοιχεία για την οικονομία για να γίνουν κατανοητά και τα προβλήματα για χιλιάδες νέους και στις οικογένειές τους που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο και επαγγέλματα, αν εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια. Ούτε επίσης στις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό που έχουν κάνει και θα πάνε για παλιοσίδερα. Βεβαίως ούτε και στη μεγάλη έλλειψη του συναλλάγματος που θα υπάρξει στο κράτος μας, αν σταματήσει η παραγωγή βάμβακος και ευθέως συνδεόμενων με αυτή προϊόντων.

(*) Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αλέξ. Π. Παλαιολόγος ΑΒΕΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: ( 19 08 2007 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website