ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ arrow Η Δυτ. Μακεδονία με στρατηγικό σχεδιασμό πέτυχε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 14 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η Δυτ. Μακεδονία με στρατηγικό σχεδιασμό πέτυχε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη Εκτύπωση E-mail
23 11 2005

Η Δυτ. Μακεδονία με στρατηγικό σχεδιασμό πέτυχε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη

 

Σε άρθρο μου τον Απρίλιο του 2003 είχα αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η φράση περιφερειακή ανάπτυξη είναι φτιαγμένη από πυλό. Πλάθεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε υπουργού, του κάθε στελέχους, του κάθε επιτήδειου, του κάθε καιροσκόπου.

Ο σχεδιασμός έλειπε ολοκληρωτικά. Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες ήταν μεγάλες και πολυπληθείς. Το Αθηνοκεντρικό κράτος στην πρωτοκαθεδρία καθώς οι περισσότεροι πόροι οδηγούνταν για έργα στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Η Δυτική Μακεδονία ήταν καταδικασμένη στο μαρασμό, στην ανεργία και στην οπισθοδρόμηση(οικονομική, πολιτιστική, πανεπιστημιακή). Έχανε σταδιακά την ζωντάνια, την αίγλη και το κύρος της.

Μέσα σε αυτό το πράγματι ζοφερό τοπίο ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κώστα Καραμανλή και έβαλε σαν πρώτο στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιλογή που βρίσκει σύμφωνους άλλα και εκφράζει όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του καθενός γιατί είναι δίκαιη, ορθή και συμβάλλει στον περιορισμό των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Ειδικότερα στην Δυτική Μακεδονία υπήρξε μια αλματώδης ανάπτυξη στην περιοχή. Ενεργοποιήθηκε το Μέτρο 5.3 «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» που αφορά την γυναικεία επιχειρηματικότητα με τελικό δικαιούχο 351 γυναίκες.

Μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν στον αγροτικό τομέα που αποτελεί και το χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των κατοίκων της περιφέρειας. Στο πρόγραμμα «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ (ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ)» εντάχθηκαν 259 δικαιούχοι- παραγωγοί οι οποίοι απορρόφησαν κονδύλια του 3ου ΠΕΠ. Επιπρόσθετα, άνοιξαν τα προγράμματα: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ(ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ)», «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» και «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΠΑΑΧ».

Ολοκληρώνοντας, πρώτη η Περιφέρειά μας ίδρυσε Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα πλαίσια του INTERREG.     Όλα τα προγράμματα INTERREG III C, του ΙNTERREG IIIA/CARDS, του INTERREG III B/ CADSES, και του INTERACT δημιουργούν νέες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας (η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής). Το πρόγραμμα, στο οποίο έχει επιφορτιστεί με ηγετικό ρόλο η Περιφέρειά μας για την υλοποίηση του (Lead Partner), εκφράζει την ανάγκη για την θέσπιση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ δημόσιου τομέα και ιδιωτικών επιχειρηματικών φορέων με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και την αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Ως προτεραιότητα έχει τεθεί η επίλυση κοινών προβλημάτων που εντοπίζονται σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές των περιοχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξη αυτών μέσω των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η εφαρμογή καινοτόμων ενεργειών και η αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δίνουν έμφαση τόσο την εκμάθηση των νέων πρακτικών στις κοινωνικές ομάδες που ως τώρα εργάζονταν με τη χρήση πιο απαρχαιωμένων τεχνικών, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον με τα προγράμματα αυτά παρέχεται ιατρική περίθαλψη ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες των οποίων η μετάβαση στα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας πολλές φορές είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Η περιφέρεια μας από την 7η θέση που βρισκόταν σε σύνολο 13ων περιφερειών, αναρριχήθηκε στην 3η στην απορρόφηση κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ. Η απορροφητικότητα συνεχώς αυξάνεται. Τα επακόλουθα και τα αποτελέσματα αυτής ο καθένας μας τα γνωρίζει, τα αντιλαμβάνεται και τα επιζητά. Άλλωστε διευκολύνει την πολιτεία στην διασπορά της ανάπτυξης, στην διόρθωση των οικονομικών δεικτών της περιοχής και αποκαθιστά την αίσθηση των πολιτών που βίωναν μιας δεύτερης ταχύτητας ανάπτυξη.

 

Ιορδάνης Ζ. Μπάντης

Οικονομολόγος Α.Π.Θ

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website